open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Ambasada SAD: Poruke Dragana Čovića i HNS-a su licemjerne, nema nove teritorijalne podjele BiH
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini je ocijenila licemjernim izjave Dragana Čovića, predsjednika HDZBiH, kao i poruke Hrvatskog narodnog sabora u kojima su druge stranačke lidere optužili za "zapaljivu retoriku", a  istovremeno pozvali na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH.
30.07.2022. u 15:33
get url
text
Ambasada SAD u BiH

- Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok u istom dahu prijete "institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom" BiH -  navodi se u objavi Ambasade SAD u BiH na Twitteru.

Ambasada SAD, kako je poručeno, ponavlja opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država "za BiH kao jednu zemlju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima", te odbacuje bilo kakve nove teritorijalne podjele BiH. 

Ambasada SAD podsjeća da je visoki predstavnik Christian Schmidt dao strankama šest sedmica da se uključe u dijalog radi rješavanja pitanja  u vezi funkcionalnosti i uspostave vlasti.

- Vrijeme stranaka bi najbolje bilo utrošeno na to, umjesto na antidejtonske prijetnje i razmjenjivanje zapaljivih optužbi - stav je Ambasade SAD.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.