- Dok razmišljamo o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i prisjećati se historije kao cjeline. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u Bosni I Hercegovini da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogardne retorike - naveli su  Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade poručuju da, "kao što smo upravo obilježili Dan pobjede nad fašizmom, svi se moramo usredotočiti na prave vrijednosti demokratije, pomirenja i međureligijskog dijaloga".

Misu posvećena žrtvama Bleiburga organizira Počasni bleiburški vod u okviru obilježavanja 75. godišnjice "bleiburške tragedije", kako nazivaju stradanje pripadnika ustaškog režima koji su bježali sa prostora bivše Jugoslavije nakon sloma NDH.

Suorganizator u liturgijskom dijelu je, kako se navodi u programu, Dušobrižništvo za Hrvate u inostranstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor BiH.

Niz zvaničnika, političkih stranaka, vjerskih i ostalih javnih ličnosti negodovao je zbog najavljene manifestacije kojom se nastoji rehabilitirati pokret koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata upravo u Sarajevu u smrt odveo oko 10.000 osoba.