open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Ambasada SAD-a se oglasila nakon sastanka: Rezervna policija neće riješiti problem migranata
Na sastanku su zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer i ambasador Nelson apelovali na zvaničnike da rasporede državne resurse kako bi se podijelio teret kojeg sada neproporcionalno nose lokalne vlasti
17.06.2019. u 14:26
get url
text
Sastanak u Ambasadi SAD-a

Sjedinjene Američke Države (SAD) izdvajaju značajna sredstva za pomoć obuci profesionalnih, sposobnih, odgovornih službenika za provedbu zakona koji zajedno rade na pitanjima sigurnosti u BiH, a u 2018. godini su obučili 1.340 ovakvih službenika i održali 126 kurseva obuke u oblasti provedbe zakona.

- Ponovo ćemo u 2019. godini osigurati milione dolara za pomoć BiH u sektoru sigurnosti. Trideset posto ove vrste naše pomoći usmjereno je na sigurnost granica – saopćeno je iz Ambasade SAD-a nakon današnjeg sastanka sa čelnicima policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, kojem je prisustvovao i pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer.

Saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer i ambasador Nelson bili su danas u Ambasadi domaćini sastanka visokorangiranih zvaničnika iz cijele Bosne i Hercegovine na kojem se razgovoralo o ključnoj potrebi višeg i poboljšanog nivoa koordinacije u radu svih agencija za provedbu zakona i sigurnosnih agencija. Ovom sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije, Obavještajno-sigurnosne agencije, te ministarstava unutrašnjih poslova Distrikta Brčko, Federacije BiH i RS-a. Ova grupa se fokusirala na potrebu poboljšanja saradnje koja je najpotrebnija u rješavanju problema povećanog broja migranata koji dolaze u BiH. Nažalost, umjesto saradnje na rješavanju ovog problema, entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga; ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. Umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizovane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima, na prvom mjestu.

Na sastanku su zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer i ambasador Nelson apelovali na zvaničnike da rasporede državne resurse kako bi se podijelio teret kojeg sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti sigurno smješteni, te da se poboljšaju mehanizmi koji omogućavaju da institucije bolje zajednički rade na rješavanju ovog problema koji se tiče cijele regije. Odgovorili su ih od dupliciranja napora i jednostranog djelovanja. Također su apelovali na domaće aktere da bolje koriste međunarodnu ekspertizu i partnerstva, kao što su oni koji dolaze iz NATO-a i EUROPOL-a, s ciljem poboljšanja sigurnosti i u BiH i u regionu.

Prije ovog sastanka, ambasador Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer bili su u Bihaću gdje su imali priliku iz prve ruke čuti da je potrebno poboljšati saradnju, te kakve su negativne posljedice nepostojanja te saradnje u vezi sa migrantskom situacijom. Razgovarali su o tome kako su lokalna zajednica i vlasti na lokalnom nivou reagovale i reaguju na ovu situaciju na načine kojima se afirmiše dostojanstvo i ljudskost i migranata i građana. Rečeno im je da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, nego o neuspjehu državnih i entitetskih institucija da adekvatno i strateški djeluju. Složili su se da je bolja koordinacija i raspodjela postojećih resursa najbolji način na koji vlasti mogu odmah poboljšati sigurnost i bezbjednost Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Države će nastaviti pružati pomoć agencijama za provedbu zakona koje nastoje riješiti sigurnosne probleme na pravi način – uz viši nivo koordinacije i profesionalizacije. Naša pomoć, međutim, biće usmjerena na one policijske agencije i vlasti koji poduzimaju pozitivne korake ka pronalaženju učinkovitih rješenja, i koje s nama imaju zajedničke prioritete i ciljeve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.