open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Ambasada SAD-a poručila Tužilaštvu BiH: Istražite korupciju, a ne one koji rade na njenom otkrivanju
Odgovor na saopćenje Tužilaštva BiH je nedugo kasnije stigao iz Ambasade SAD-a u BiH
19.06.2019. u 15:55
get url
text

Tužilaštvo BiH je danas saopćilo da nastavljaju istragu u predmetu koji je u javnosti poznat kao "Potkivanje" te da će provesti istragu protiv osumnjičenih Marka Pandže i Nermina Aleševića. Glavni akter afere, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, u ovom je predmetu samo saslušan kao svjedok.

U saopćenju kojim su javnost upoznali sa svojom odlukom iz Tužilaštva BiH također ističu prisustvo "svakodnevnih i intezivnih pritisaka na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa BiH u cjelini". Ti pritisci, dodaju, u određenoj mjeri već počinju ometati redovan rad pravosuđa.

- Tužilaštvo BiH je forimiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Odgovor je nedugo kasnije stigao iz Ambasade SAD-a u BiH.

- Odgovorne i nezavisne institucije treba da istraže korupciju i zloupotrebu položaja, a ne one koji rade na otkrivanju samih zloupotreba. Slobodna štampa i istraživačko novinarstvo igraju važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratiji – objavila je Ambasada SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.