Četvrtak, 09.07.2020.
h

Ambasada SAD-a: Čović nije zainteresiran za kompromis, iznenađeni smo njegovim izjavama

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini je iznenađena izjavama predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića da izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nakon raspisivanja izbora "ne dolaze u obzir".

- Čini se da gospodin Čović nije bio ni ranije zainteresiran za postizanje kompromisa, a nije zainteresiran za kompromis ni sada – kazali su iz Ambasade SAD-a na upit Faktora.

VEZANI TEKST - Čović otkrio karte: HDZ vodi BiH u veliku krizu, ne žele saslušati ni Venecijansku komisiju

Centralna izborna komisija (CIK) BiH, pojašnjavaju, jasno je kazala da ostaje mogućnost da se radi na dijelu zakona koji je fokusiran na neizravan izbor zvaničnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

- Zakašnjelo rješenje je bolje od nikakvog rješenja, ako to znači da će se moći formirati vlast nakon izbora. Čak je manje demokratično ne biti u mogućnosti provesti izbore. Ukoliko lideri žele izraditi nacrt jednokratnog rješenja, to je njihov izbor i kao takav ne bi predstavljao presedan. Ambasada SAD-a i naše kolege će nastaviti pomagati ovaj proces i raditi sa onim političkim strankama koje su posvećene tome da osiguraju da volja ljudi koji glasaju 7. oktobra bude ispoštovana i vlast formirana –poručeno je iz Ambasade SAD-a.

Čović je, podsjećanja radi, kazao da izmjene izbornog zakonodavstva i provedba presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" ne dolazi u obzir te bi narušile demokratske principe. S druge strane, predstavnici drugih političkih stranaka, međunarodne zajednice i CIK-a tvrde da se Izborni zakon, kada je u pitanju izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, može mijenjati do samog dana izbora.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh