open-navfaktor-logo
search
Praćenje medija
Ambasada SAD-a "otpilila" autore fabricirane afere o OSA-i, Inzko čak nije ni zabrinut
Za razliku od medija i političara, koji već godinama gaje afinitet prema pokušajima destabiliziranja OSA-e, Ambasada SAD-a u BiH se nije uplela u slobodno interpretiranje dokumenata
27.06.2019. u 14:45
get url
text

Mediji koji su se navodno našli na listi za "praćenje" Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, što je na misteriozan način protumačeno kao "prisluškivanje", "fizičko praćenje" pa čak i "pokušaj korumpiranja novinara da pišu članke koji su po volji vladajuće strukture", očajnički, po nalogu političkih mentora, nastoje svoje specifično tumačenje nametnuti i međunarodnim institucijama u BiH.

Za razliku od medija i pojedinih političara, koji već godinama gaje afinitet prema pokušajima destabiliziranja OSA-e, Ambasada SAD-a u BiH se nije uplela u slobodno interpretiranje dokumenata.

- Ne možemo komentirati izvještaje koje nismo vidjeli – glasio je odgovor Ambasade SAD-a na upit Dnevnog avaza za komentar o navodima aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kojim su jasno dali do znanja da neće dozvoliti uvlačenje u nevješti pokušaj produciranja afere.

Više sreće nisu imali ni sa Uredom visokog predstavnika (OHR). Ni Inzko, suprotno nadama i očekivanjima, nije, ako ništa, izrazio zabrinutost.

Dodik je, podsjetit ćemo, na vanrednoj konferenciji za medije u utorak kazao da posjeduje dokument OSA-e kojim se nalaže "praćenje" određenih medija. Po već ustaljenoj praksi, svojstvenoj za sve moguće pojave u našoj zemlji, on je termin "praćenje" interpretirao i kao "napad na RS". Njegovi politički istomišljenici i pripadajući im mediji su pustili mašti na volju pa su u rekordnom roku "praćenje medija" pretvorili u prisluškivanje, fizičko praćenje i brigu da je OSA korumpirala njihove novinare da pišu onako kako toj Agenciji odgovara.

Praćenje medija aktivnost je koja je svojstvena svim obavještajnim službama u svijetu, pa tako i OSA-i, te bi pravi skandal, a ne ovakva jalova fabricirana afera, nastao tek ukoliko bi Dodik javnosti pokazao dokument koji dokazuje da OSA ne prati pisanja medija jer bi to značilo da ta Agencija zapravo ne radi svoj posao.

Mediji koje je Dodik naveo da su na listi za praćenje OSA-e su mediji koji već godinama neobično sinhronizirano djeluju kada su u pitanju pokušaji destabilizacije državnih institucija, ali i kada je potrebno našu zemlju predstaviti kao terorističko uporište i prijetnju za regionalnu sigurnost. Isti mediji su kontinuirano i agresivno zastupali navodne afere vezane za OSA-u, koje su se tradicionalno ispostavljale kao neistine, poput "afere Ušće" ili navodnog prisluškivanja hrvatskih zvaničnika i biznismena. Isti ti mediji su zastupali i teorije o postojanju 10.000 bošnjačkih vojnika, koji samo čekaju znak tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da napadnu sve oko sebe.

Da bi sinhonizirano djelovanje tih medija smjestili u nešto aktuelnije okvire, zarad boljeg razumijevanja motiva i načina njihovog rada, podsjetit ćemo na činjenicu da su navedeni mediji, bez izuzetka, sve svoje kapacitete podredili odbrani predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije u aferi "Potkivanje". Uprkos neupitnoj činjenici, utemeljenoj i videozapisom, da je Tegeltija djelovao van okvira svojih nadležnosti, ti mediji bespogovorno nastoje zaštititi prvog čovjeka VSTV-a i postojeće stanje u bh. pravosuđu.

S obzirom na to da je pravosuđe već pod kontrolom političkih nalogodavaca tih medija, OSA je jedina karika u tom sistemu čije djelovanje nije uvjetovano njihovim interesima, te je zbog toga redovna meta napada i pokušaja destabiliziranja.

Da funkcionalnost i kapaciteti OSA-e predstavljaju problem, dokazuju i Dodikove optužbe na račun te Agencije, prema kojoj ona "prikuplja inkriminirajuće informacije o pojedinim političarima i isporučuje ih nadležnim tužilaštvima", što je, zapravo, osnovna zadaća te institucije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.