Podsjetimo, Szijjarto je u srijedu kazao kako je "zapanjen tim izvještajem" i tako stao u odbranu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji se našao u pomenutom dokumentu američke administracije.

- U SAD-u uzimaju sebi za slobodu da kvalifikuju druge zemlje i da govore o unutrašnjim poslovima tako ex catedra. Kako oni to sebi smiju dozvoliti? Smatram da je zaista zapanjujuće što birokrate iz Washingtona na osnovu jednostranih informacija koje se finansiraju iz samih SAD-a formiraju mišljenje o nama - bio je oštar mađarski diplomata.

VEZANI TEKST - Szijjarto u Sarajevu kritikovao SAD, ponovio da je Mađarska protiv sankcija, hvalio Dodika, Konaković bez reakcije

U svom odgovoru Ambasada SAD-a nije spomenula Szijjarta, ali je poručila:

- Promocija i unapređivanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda glavni su prioritet za SAD. Slobodna i nezavisna štampa ključna je instanca koja podupire zdrava demokratska društva time što osigurava da birači odlučuju na osnovu informacija i pozivaju ​​vladine zvaničnike na odgovornost.

Sjedinjene Države osuđuju prijetnje, uznemiravanje i nasilje usmjereno na novinare i medijske radnike. Nijedan novinar ne bi trebao biti izložen prijetnjama, zastrašivanju ili napadima samo zato što radi svoj posao.