U dokumentu navode da "u slučaju ignorisanja njihovih stavova, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na smoopredjeljenje".

U inicijativi navode da je "izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno RS-a, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata", te pozivaju "FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda – Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH".

U komentaru za N1 o ovoj sjednici i njenom dnevnom redu iz Ambasade SAD-a su poručili da je njihov stav po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH kao jedinstvene države čija je budućnost u euroatlantskoj zajednici dobro poznat i ostaje nepromijenjen.

- Mi nastavljamo biti čvrsto opredijeljeni za Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, multietničku, suverenu i nezavisnu državu sa neupitnim teritorijalnim integritetom - rekli su iz Ambasade SAD.

Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković kazao je jučer da je na sceni ponovno bildanje političkih mišića Milorada Dodika na nacionalnim temama, što SNSD radi već 15 godina i sada se pripremaju za izbornu godinu.

- PDP neće učestvovati u razgovorima o navodnom mirnom razlazu i Dodikovim pokušajima da nametne te teme da bi politički profitirao - rekao je.

Vuković kaže da će i zastupnici PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske imati itekako šta da kažu na ovu temu.