- Ambasador Murphy i naši partneri iz međunarodne zajednice sastali su se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom kako bi pozvali Vijeće ministara da ispuni svoju ustavnu odgovornost za demokratiju u BiH i odobri finansiranje Općih izbora 2. oktobra. Nema vremena, niti opravdanja za odlaganje odluke - naveli su iz Ambasade na svom zvaničnom Twitter profilu.

Iz Ambasade su podvukli da unatoč onome što se tvrdi, Vijeće ministara ima puno pravo da odobri finansiranje izbora u nedostatku budžeta.

- Član 11. Zakona o finansiranju institucija BiH nedvosmisleno navodi da Vijeće ministara može, za vrijeme privremenog finansiranja, donijeti posebnu odluku o odobravanju - ističu iz Ambasade SAD-a.

Pojašnjavaju da je Ured za zakonodavna pitanja Vijeća ministara zaključio je da je ovom odredbom dozvoljeno finansiranja izbora, te poručuju:

- Kontinuirani nedostatak izdvajanja novca za osnovne demokratske funkcije BiH predstavlja namjernu političku opstrukciju i napad na osnovna prava građana BiH.