open-navfaktor-logo
search
Zaštita okoliša
Ambasada SAD-a i u Banja Luci postavila uređaj za mjerenje kvaliteta zraka
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini postavila je ove sedmice najmoderniji uređaj za mjerenje kvaliteta zraka u područnom uredu Ambasade u Banja Luci.
19.09.2021. u 10:40
get url
text
Eric Nelson

Kako su danas saopćili iz Ambasade SAD-a, monitor regulatornog nivoa izvještava u stvarnom vremenu i podaci su dostupni javnosti.

Tokom posjete Banja Luci ove sedmice američki ambasador Eric Nelson sastao se sa predstavnicima lokalnih vlasti koji se bave pitanjima zaštite okoliša kako bi obilježili početak rada monitora.

Ambasador Nelson naglasio je da je postavljanje ovog monitora za mjerenje kvaliteta zraka u Banja Luci, kao dopuna monitoru u Sarajevu, pokazalo predanost Ambasade SAD-a da pomaže građanima i vlastima širom BiH da bolje shvate rizike koje nosi zagađenje zraka i da se pojača dijalog o ublažavanju tog problema.

- Radujemo se nastavku našeg angažmana na ovom i drugim pitanjima vezanim za klimatske promjene kako bismo pomogli u provedbi potrebnih reformi koje će biti važne za ljude koji žive u Banja Luci i učiniti grad privlačnijim mjestom za stanovnike, turiste i investitore - kazao je Nelson.

Rezultati 24-satnog mjerenja za Banja Luku dostupni su javnosti na web stranici Agencije za zaštitu okoliša AirNow.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.