Predsjednik SNSD-a i budući član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio je jučer američku ambasadoricu u BiH Maureen Cormack da je vršila pritisak na članove Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Prema Dodikovim riječima, Cormack je ozlojeđena zbog toga što "njeni puleni" nisu pobijedili na izborima i sada pokušava da "problematizuje" stvari.

- Činjenica je da je Cormack bila u CIK-u BiH jučer ili prekjučer i pokušala da izvrši utjecaj na članove CIK-a. Razumijem njenu ozlojeđenost, a ona je u vezi s činjenicom da njeni puleni nisu prošli. Sada pokušava nešto da učini da bi isproblematizovala tu stvar. Jedini nadležan organ je CIK, a ona je pokušala da izvrši utjecaj – izjavio je Dodik za RTRS.

On je naveo da se ambasadorica Cormack tajno sastala sa članovima CIK-a te da o tome nijedan medij nije pisao i niko nije imao informacije da je ona bila tamo.

- Ona je bila tamo i tražila upravo te neke priče o neregularnostima. I to ničim nije dokazala. Njena drskost je prosto nevjerovatna - rekao je Dodik.

Komentar o ovim Dodikovim navodima zatražili smo od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Iz Ambasade SAD-a za Faktor kažu kako su Dodikove optužbe neistinite te odbacuju njegove tvrdnje o navodnom tajnom sastanku ambasadorice Cormack i članova CIK-a.

- Kao što smo nedavno naveli u saopćenju za medije, Sjedinjene Američke Države se nisu uplitale, niti se upliću u izborni proces i odlučno odbacujemo te užasne optužbe.

Ambasadorica Cormack sastala se sa članovima Centralne izborne komisije BiH u nedjelju, 7. oktobra, u 15.30 sati. Taj sastanak nije bio tajna. Neposredno nakon sastanka, ambasadorica Cormack obratila se novinarima iz desetak medijskih kuća i pozvala građane da izađu i glasaju – navode iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Na pitanje da prokomentiraju navodne neregularnosti u vezi sa izbornim procesom na koje su u protekla dva dana ukazivali pojedini kandidati i predstavnici političkih stranaka, u Američkoj ambasadi kažu da su zabrinuti i pozivaju nadležne institucije da istraže takve navode.

- U izjavi ambasadorice Cormack na sam dan izbora, kao i u saopćenju koje je izdao State Department 8. oktobra, američka vlada izrazila je zabrinutost zbog velikog broja nepravilnosti koje su prijavljene tokom predizborne kampanje i na dan izbora, uključujući tačnost podataka u biračkom spisku, jednak pristup medijima, zloupotrebu javnih resursa i propuste nekih biračkih odbora da slijede odgovarajuće procedure. Nepravilnosti poput ovih potkopavaju vladine institucije i smanjuju povjerenje građana u njihove izabrane predstavnike.

Pozivamo nadležne institucije u BiH da, na način propisan zakonom BiH, istraže i odgovore na ove nepravilnosti, uključujući i tvrdnje o prevari i zloupotrebi. Jaka, vitalna demokratija zahtijeva vjerodostojne i transparentne izbore. Vlada SAD-a i dalje je duboko posvećena pružanju podrške izbornom procesu i demokratiji u BiH – stoji u odgovoru iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.