open-navfaktor-logo
search
Dali pojašnjenje
Ambasada Rusije: Zbog čega se nismo složili sa Izjavom UO PIC-a
Dodali su kako neizvjesnost paralizira rad institucija, zemlja prolazi kroz duboku političku krizu, koja utječe na dobrobit građana
30.08.2019. u 19:43
get url
text

Ambasada Rusije u BiH oglasila se posebnim saopćenjem za javnosti u vezi sa izjavom Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

-Nismo se mogli složiti sa procjenom ozbiljnosti situacije i stvarnim izlazima iz nje, a koje su bili predložene od OHR-a i partnera po PIC-u. Mi polazimo od toga da je pitanje oko okončanja formiranja institucija Bosne i Hercegovine nakon prošlogodišnjih izbora steklo isključivo hitni karakter -saopćila je Ruska ambasada u BiH.

Dodali su kako neizvjesnost paralizira rad institucija, zemlja prolazi kroz duboku političku krizu, koja utječe na dobrobit građana, koči realizaciju neophodnih reformi, nanosi štetu međunarodnom položaju BiH.

-Situacija koja je nastala zahtjeva urgentne mjere, nažalost, ponuđeni nama nacrt izjave odstupa od toga. Istovremeno mi smo prinuđeni konstatovati da je sporazum trojice političkih lidera, koji su potpisali 5. avgusta Načela o formiranju Savjeta ministra, praktički je propao. Nepomirljive pozicije po pitanju slanja ANP-a su blokirale dijalog. Takva situacija može trajati neodređeno dugo. Istovremeno važna pitanja za zemlju neće se rješavati, politička i međuetnička napetost će se povećati - saopćila je Ambasada.

Smatrali su, kako navode, potrebnim da to jasno iznesu u izjavi, ne samo da pozovu na dijalog, već da predlože da se traženju rješenja pristupi što odgovornije, na osnovu Načela od 5. avgusta.

-Predložili su i konkretno rješenje, o čemu su usput govorili neki političari i diplomate, usredotočivši se na onim temama koje ujedinjuju narode BiH i njihove političke vođe (oni su se našle u Načelima) i ostaviti razlike budućim institucijama koje će ih razmatrati u okviru utvrđenih procedura, u skladu sa zakonima BiH i njenim međunarodnim obavezama".

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini je "ubijeđena da odluke koje omogućavaju formiranje Vijeća ministara BiH mogu se donijeti narednih dana, u skladu sa spomenutim sporazumom između lidera tri vodeće političke stranke u BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.