Objašanjavaju da je Palestina, iako pod okupacijom institucija, bila prva država u svijetu, poslije Narodne Republike Kine koja je pristupila preduzimanju niza hrabrih i odvažnih odluka te da je predsjednik Države Palestine Mahmoud Abbas proglasio vanredno stanje zbog pandemije koronavirus COVID-19 među prvima.

Palestinska vlada na osnovu toga odmah je pristupila poduzimanju i uvođenju svih postupaka i mjera na terenu na zdravstvenom, sigurnosnom i ekonomskom nivou, što je dovelo do ograničenja širenja epidemije.

Naglašavaju da su mediji odgovorno i objektivno odigrali svoju ulogu, a da je palestinsko društvo ostvarilo najveći stepen disciplinovanosti i skladnosti.

- Broj zaraženih ovom epidemijom do sada nije prešao 44 slučaja, od kojih su većina u dobrom stanju i u uvjetima karantina sa najvećim svjetskim standardom u skladu s protokolima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i njenim certifikatom za mjere u Državi Palestini - navodi se u saopćenju. 

Pozvali su vlasti izraelskog okupatora na hitno oslobađanje palestinskih zarobljenika i uhapšenih, a prije svega, djece, žena, bolesnih i starijih.

- Vlasti izraelskog okupatora teretimo za potpunu odgovornost za zdravlje i živote naših heroja, zarobljenika. Pozivamo vlasti okupatora da odmah prekinu opsadu našeg naroda u Pojasu Gaze i teretimo ih također za potpunu odgovornost za pogoršanje zdravstvenog i životnog stanja našeg naroda iscrpljenog pod okupacijom i opsadom u Pojasu Gaze -  saopćeno je iz Ambasade Palestine u BiH.