open-navfaktor-logo
search
Uvjeti rada
Amazon nudi "wellness komoru" za osoblje pod stresom, ismijali ih korisnici društvenih mreža
Amazon planira u svoja skladišta staviti "wellness komore" kako bi radnici koji su pod stresom mogli sjediti unutra i gledati video zapise o opuštanju.
30.05.2021. u 15:06
get url
text
Amazonova "komora"
Amazonova "komora"

U videu koji je podijelio na svom Twitter nalogu, Amazon je naveo da će komora "AmaZen" pomoći osoblju da se usredsredi na svoje mentalno zdravlje.

Međutim, objava je izbrisana nakon vala ismijavanja drugih korisnika društvenih mreža, piše BBC.

Američki maloprodajni gigant više puta je kritiziran zbog loših i dijelom nehumanih uvjeta rada u svojim pogonima. 

Kompanija je 17. maja objavila šemu pod nazivom WorkingWell koja se fokusira na pružanje osoblju "fizičkih i mentalnih aktivnosti, wellness vježbi i podrške zdravoj prehrani".

- Tokom smjena zaposlenici mogu posjetiti AmaZen-ove komore i gledati kratke video zapise koji uključuju jednostavne aktivnosti dobrobiti, vođenje meditacije, pozitivne afirmacije, smirivanje zvukovima - dioje opisa AmaZenove kabine.

U sada izbrisanom Twitter video zapisu vidjelo se da komora ima taman toliko mjesta za stolicu, mali računarski stol uz jedan zid i nekoliko malih biljaka u saksijama na policama. Gornja ploča bila je obojena kao plavo nebo s oblacima.

No, portal Motherboard opisao je komoru kao "separe veličine lijesa usred Amazonovog skladišta".

Neki su gledaoci brzo prenijeli video na druge račune i kritizirali tehnološkog giganta zbog onoga što je nazvano "kabinom za plakanje" ili "distopijskom" radnom praksom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.