open-navfaktor-logo
search
Razbili šifru
Amateri nakon 51 godine dešifrirali poruku poznatog serijskog ubice, evo šta piše
Amaterski tim koji se bavi razbijanjem kodova uspio je dešifrirati jednu od tajnih kodiranih poruka koje je prije više od pedeset godina serijski ubica Zodiac (Zodiac Killer) poslao časopisu San Francisco Chronicle.
12.12.2020. u 16:09
get url
text

Poruku su dešifrirali David Oranchak, programer iz Virginije, Jarl Van Eycke, belgijski programer, i Sam Blake, australski matematičar.

Ustanovili su da je serijski ubica pisao velikim štampanim slovima bez interpunkcije, piše CNN.

-Nadam se da se puno zabavljate pokušavajući me uhvatiti

To nisam bio ja u TV emisiji koja je govorila o meni

Ne bojim se plinske komore jer će ona ubrzati moj odlazak u raj

Sada imam dovoljno robova da rade za mene dok ostali nemaju ništa kada dođu u raj pa se boje smrti

Ja se ne bojim jer znam da će moj novi život biti lagan u rajskoj smrti - stoji u poruci.

Poruka se odnosila na TV emisiju The Jim Dunbar Show, a poslana je dvije sedmice nakon što je u njoj gostovala osoba koja je tvrdila da je ona zapravo ubica.

- Bilo je nevjerovatno. Bio je to veliki šok, nikad zapravo nisam mislio da ćemo nešto pronaći jer sam se već navikao na neuspjeh - rekao je Oranchak, koji od 2006. radi na dešifriranju ubicinih poruka.

- Kad sam tek započeo, znao sam se uzbuditi kada bih vidio da se pojavljuju neke riječi. No na kraju se radilo o lažnim nalazima, duhovima, tako da sam već na to navikao - dodao je.

Serijski ubojica Zodiac najpoznatiji je po tome što je iza sebe ostavio pet neriješenih ubistava koja su se dogodila između 1968. i 1969. Nikada nije uhvaćen, ali je postao poznat po pisanju pisama policiji i lokalnim medijima sve do 1974. godine. U pismima, koja su ponekad bila u šiframa, hvalio se ubistvima.

Uz njih je znao priložiti djeliće krvave odjeće kao dokaz za ubistva. Tvrdio je da je ubio čak 37 ljudi.

FBI je saopćio kako je istraga o ubistvima i dalje u toku te da za sada neće davati komentare.

- Zbog kontinuirane prirode istrage i iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama, trenutno nećemo davati daljnje izjave - navodi se u saopćenju.

Oranchak je detaljno opisao postupak razbijanja šifre na svojoj web stranici i u videozapisu na YouTubeu.

- Zaista smo imali sreće. Pronašli smo jedan dio koji je dao odgovore - kazao je i dodao da sumnja da će riješiti preostale dvije šifre.

Rekao da je to gotovo beznadežna misija jer su obje poruke vrlo kratke, s hiljadama različitih kombinacija riječi i fraza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.