open-navfaktor-logo
search
Reprezentativac BiH
Amar Gegić: Plasman na EP je prva stepenica, sada idemo dalje, zajedništvo je naše najjače oružje
Košarkaška reprezentacija predvođena odličnim Vedranom Bosnićem plasmanom na EP napravila je veliki uspjeh i obradovala Bosance i Hrecegovce širom svijeta.
11.12.2020. u 08:59
get url
text

Značajan doprinos ovom uspjehu dao je i košarkaš Sparsa Amar Gegić, koji je u dosadašnjoj karijeri nosio i dres Partizana i njemačkog Bayerna.

- Plasman na EP nam je bio prvenstveni, ali ne i krajnji cilj. Došli smo do prve stepenice i sada idemo dalje. Ostale su nam još dvije utakmice u grupi koje želimo pobijediti i da u što boljoj atmosferi odemo na EP i na taj način pokažemo da ne dolazimo reda radi. Mi smo svi kao jedna velika porodica koja ima 20 članova, a za dobru hemiju zaslužan je selektor Vedran Bosnić. Naše zajedništvo je naše najjače oružje. Nekada možeš imati puno kvaliteta, ali ako nemaš hemiju i zajedništvo u ekipi, uspjesi izostanu – kaže na početku razgovora za Faktor Amar Gegić.

Igrač sarajevskih Sparsa prve košarkaške korake napravio je sa sedam godina.

- Počeo sam trenirati sa rođakom Edijem Šipkom. Igrali smo zajedno na košu u dvorištu gdje nam je daidža napravio koš. Prve treninge sam imao u Bosni, potom slijede Sparsi, Bayern, Partizan, Sloboda i ponovo Sparsi. Moram priznati da sam ovdje sretan, ispunjen i uživam u košarci. Sada sam fokusiran na ovaj klub i vidjet ćemo šta će budućnost donijeti. Želja mi je da sa Sparsima osvojim šampionsku titulu i plasiram se u ABA 1 ligu. Od evropskih klubova najdraži su mi Bayern i Barcelona, a kada je u pitanju NBA, posljednju sezonu moje simpatije su bile na strani Miamija – kaže Gegić koji dodaje da su mu Ricky Rubio, Dimitris Dijamantidis i Russell Westbrook omiljeni košarkaši.

Velike zasluge za svoje uspjehe pripisuje porodici koja je od početka vjerovala u njega i davala mu vjetar u leđa.

- Teško da bih sada bio u reprezentaciji bez podrške roditelja i sestre. Kada sam počeo, vozili su me svakodnevno na treninge na Skenderiji. Uvijek su bili tu za mene. Kada sam odrastao, poslije sam naravno išao i autobusom i tramvajem. Sada sam se osamostalio i vodim momački život, ali onaj pravi sportski. Nemam puno vremena za stvari mimo sporta. Maksimalno sam posvećen košarci i tako će biti još dugo ako me zdravlje posluži. I nakon završetka aktivnog igranja sebe vidim kao trenera – govori naš repezentativac.

Amar je rođen 14. februara 1998. godine u njemačkom Stuttgartu, a već je imao priliku da bude dio evropskog sportskog giganta Bayerna.

- Mnogo sam naučio od Nijemaca. Velika je razlika između nas i njih. Oni su veoma tačni, precizni i sve im je nekako programirano. Potpuni su profesionalci i svakom poslu su maksimalno posvećeni. Mi smo dosta opušteniji. Volimo da sjedimo i ispijamo kafe. U Njemačkoj toga nema puno. U kampu Bayerna imao sam priliku da upoznam Hasana Salihamidžića. Braco je izuzetno cijenjen i poštovan u Bayernu, ali i cijeloj Njemačkoj, a sve je postigao svojim razultatima. Nažalost, više ga cijene tamo nego u Bosni i Hercegovini – naglašava na kraju Gegić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.