open-navfaktor-logo
search
Desni bek
Amar Beganović, najmlađi kapiten u historiji FK Sloboda: Imam pravo sanjati dres "A" reprezentacije BiH
Amar Beganović (21) najmlađi je kapiten u stogodišnjoj historiji Fudbalskog kluba Sloboda iz Tuzle koji je u kontinuitetu od dvije sezone nosio traku oko lijeve ruke.
23.01.2021. u 09:34
get url
text

Prošao je sve selekcije matičnog kluba, ali i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Bio je pionirski, kadetski, juniorski i mladi reprezentativac BiH.

- Neopisiv je osjećaj kada igrate za matični klub i reprezentaciju svoje domovine. Meni su se ti snovi ispunili. Sada imam pravo sanjati dres 'A' reprezentacije, ali znam da se do njega može doći samo mukotrpnim radom i odličnim igrama - rekao je Amar Beganović, koji je 1999. godine rođen na Dan državnosti BiH, 25. novembra.

Već 15 godina je dio "crveno-crne" porodice. Profesionalni ugovor je potpisao 4. marta 2017. godine, a zaigrao dva dana kasnije u izuzetno bitnoj utakmici sa Metallegheom na stadionu Tušanj.

- Od te utakmice sam prvotimac. Standardni sam postao kod trenera Zlatana Nalića, a svoj prvi gol postigao u utakmici sa GOŠK-om. Ujedno to mi je i najdraža utakmica u dresu Slobode. Ostaje žal što u jednoj utakmici nismo pobijedili Želju kada sam dobio crveni karton, ali svakako da mi je svaki nastup u dresu Slobode posebno emotivan. To je moj klub, tu sam odrastao na nekih 150 metara od stadiona, sa šest godina sam počeo trenirati kod Gordana Džafića i sve me veže za Tušanj. Sa Slobodom imam ugovor do juna 2022. godine - ističe Beganović.

Išao je u školu koja je iznjedrila niz vrhunskih sportista poput Svetlane Cece Kitić, rukometnih reprezentativaca Damira Cipurkovića, Bakira Buljugije, Mileta Mijačinovića... Upravo je u toj školi na časovima tjelesnog odgoja i sporta kod nastavnika Adema Ferhatbegovića i zavolio fudbal.

- Krenulo je kroz igru u moj naselju Dragodol i na školskom igralištu, a kasnije se nastavilo u Slobodi. Meni je Sloboda pružila sve. Bio sam kapiten u svim kategorijama, postao sam prvotimac, iz Slobode sam došao do reprezentativnih selekcija. Odigrao sam osam utakmica za mladu reprezentaciju BiH, a bio sam član reprezentacija kod selektora Zorana Erbeza, Sakiba Malkočevića i Tonija Karačića. U mladoj reprezentaciji sam sarađivao sa Vinkom Marinovićem i Slobodanom Starčevićem - priča Beganović.

U Slobodi je radio sa velikim brojem trenera. Poseban uticaj na njega je ostavio Admir Smajić, fudbalska legenda beogradskog Partizana.

- Koliko je on kao trener posvećen ekipi, kakav je to fanatik, zaštitnik, stručnjak. Jednostavno, ostavio je snažan utisak na moj igrački put, ali i svi drugi treneri. Počev od prvog trenera Gordana Džafića, Denisa Karića koji je smirio moje 'bubice', Gradimira Crnogorca, Nedima Omerovića, Adnana Osmanhodžića... I sa svim drugim trenerima sam imao odličnu saradnju i svi su oni utjecali na moj fudbalski razvoj - kazao je Beganović.

Sloboda je u novu sezonu ušla sa podmlađenim kadrom i gotovo da je bila otpisana. Upravo mlada garnitura "crveno-crnih", koju predvodi Beganović, odigrala je polusezonu veoma dobro i plasirana je u sredinu tabele.

- Mnogi nisu vjerovali u nas, a mi smo pružili nekoliko odličnih utakmica kao što su protiv Širokog Brijega i Borca na Tušnju ili Željezničara na Grbavici. Dospjeli smo u sredinu tabele, malo smo rasterećeniji, ali ne smijemo biti opušteni. Čeka nas na proljeće niz bitnih utakmica - smatra Beganović.

U dva navrata je Beganović bio na meti gradskog rivala FK Tuzla City. No, na njegov zahtjev prva itekako unosna ponuda je odbijena jer je želio ostati u Slobodi. Imao je pozive i iz Hrvatske nogometne lige, konkretno NK Gorice, ali ni to nije prihvatio.

- Taj dio posla pripada mojim agentima. Isključivo sam posvećen fudbalu. Igram na poziciji desnog beka, ali mogu u službi ekipe igrati i na drugim pozicijama. Moj fudbalski uzor je Javier Zanetti. Svjestan sam samo da naporan i mukotrpan rad daje rezultate. Želim dosanjati svoje snove kao što sam to uspio do sada - rekao je Beganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.