Mostarskom Aluminiju, kojem zbog ogromnih dugovanja prijeti gašenje. Nezavisni operator sistema u BiH dao je rok do 14 sati da pronađe novog, odnosno alternativnog opskrbljivača električnom energijom.  

U protivnom će noćas, tačno u ponoć, Aluminij biti isključen s prijenosne mreže, što će, kako upozoravaju iz ovog preduzeća, imati pogubne posljedice.  Za eventualno ponovno pokretanje ćelija trebalo bi, kažu, dvije godine. Isključenje bi, kako je rekao direktor korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka, "značilo smrt Aluminija u roku od tri sata".

- Nakon hlađenja tekućeg aluminija došlo bi do nesagledivih havarija, pa čak možda i do eksplozija, a da ne pričamo o ugrožavanju života naših radnika - rekao je Juka.

Sindikat tvornice Aluminij Mostar, kao i Uprava, apelovali su na Vladu FBiH da im pomogne kako ne bi došao u pitanje opstanak ove kompanije.

Vlada se još nije zvanično oglasila, a iz Ureda premijera krajem prošle sedmice bilo je nagovještaja da bi se mogla održati hitna telefonska sjednica. Međutim, kako saznajemo, Vlada se danas neće sastati, a sjednica je planirana za petak, kada će stanje u Aluminiju biti jedna od tačaka dnevnog reda.