open-navfaktor-logo
search
Mostar
"Aluminij" pred gašenjem: "Imamo još samo 48 sati života"
Nezavisni operator sistema (NOS) BiH,  najavio je kako će Aluminij d.d. Mostar s naponske mreže biti isključen u ponedjeljka 15. oktobra u 00.00 sati
12.10.2018. u 17:37
get url
text

Imamo još samo 48 sati života ako se ne oglase oni kojima je upućen apel. Pokušali smo kontaktirati sve nadležne ali nismo dobili nikakav dogovor - kazao je na vanrednoj konferencije za medije Dražen Pandža, direktor mostarskog Aluminija, upriličenoj nakon stizanja informacije od Nezavisnog operatora sistema (NOS) BiH, u kojoj je najavljeno kako će Aluminij d.d. Mostar s naponske mreže biti isključen u ponedjeljka 15. oktobra u 00.00 sati.

- To znači jednostrani prekid opskrbe električnom energijom koji će izazvati nesagledive posljedice na poslovanje društva, koji će uništiti ono što se nije moglo uništiti ni 1992. godine, jer ni tada se ova firma nije gasila na ovaj način.Mi ne možemo preživjeti takav način gašenja. Štete koje bi izazvalo su nesagledive za tvornicu, te predstavlja opasnost po zdravlje i živote radnika, te da je sve negativne dosege nemoguće sagledati- istaknuo je Pandža.

Kako je došlo do ovoga, Pandža ističe, kako svi imaju neke svoje odgovornosti, "potpisivanje aneksa s Vladom Federacije BiH, kojim su dobili veći udio u vlasništvu, te bivši uposlenici dobili svoja prava i masovno tuže preduzeće te da su svi dobili nešto osim Aluminija".

- Ako je ovo država prava, zašto svi mogu dobiti svoje, a ovo društvo ne može dobiti ono što je potpisano. Ne tražimo ništa osim što je Vlada bila dužna ispuniti prema nama. Da je Vlada F BiH, ispunila svoje obveze do ovoga ne bi došlo - poručuje. Naglašava, da ako država ne vidi smisao ove firme da to kaže te da znaju što im je raditi. Poručio je i kako se nada da neće doći do najcrnjeg scenarija i da ne želi vjerovati da iza svega stoji politika, no ne može ni isključiti da politika ima svoje prste u ovome.

Predsjednik Nadzornog odbora Dalibor Miloš rekao je kako je teško pojasniti da imate ugovor a da nije ispunjen te da to liči na neku političku volju.

-Digli smo nivo percepcije kod Vlade da treba nešto uraditi, ali nismo dobili nikakav odgovor. Po našim informacijama zakazana je sjednica Vlade za sljedeći petak, ali hoćemo li mi biti tema ne možemo sa sigurnošću reći niti hoće li se tada riješiti. Mi se nastavljamo boriti, no nije rješenje s ove strane, rješenje je u Vladi i da ispoštuju ono što se potpisalo. Pokušat ćemo nekoga uvjeriti da nam da struju za dalje i uvjeriti NOS da nas pričeka za izmirenje obveza na koji dan - rekao je Miloš, te dodao kako bi preduzeću dobro došao Lex Aluminij, no pita se ima li ova vlada snage za to.

Apel za pomoć je otišao na adresu premijera, dopremijera, te resornog ministra Vlade FBiH.

Aluminij broji 900 uposlenika. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić rekao je kako će preduzeti sve da ne dođe do gašenja tvornice.

- Vlada F BIH očito nije shvatila ozbiljno problem s kojim se suočava Aluminij. Poduzet ćemo sve mjere u našoj nadležnosti da se tvornica ne ugasi - poručio je Biokšić.

Pero Bebek, predsjednik skupštine nezavisnog sindikata, koji 29 godina radi u mostarskom poduzeću pojasnio je proces i posljedice gašenja.

- Isključenje električne energije u Čulama značilo bi za nas ogroman gubitak i ogromno potrošeno vrijeme. Startanje jedne elektrolize trajalo je dvije godine. Tečni kriolit je na 950 stepeni i on je narančaste boje. U slučaju da se isključi struja za neka 3 sata bio bi čvrst i sive boje. Startanje jedne ćelije košta oko 100.000 dolara. Imali smo taj slučaj u ratu. Većina tih ćelija nakon pokretanja nije mogla normalno raditi. Gubici bi bili ogromni- pojasnio je Bebek podsjetivši kako Aluminij ima 256 ćelija.

Anđelko Ćubela, član Predsjedništva nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija, koji 36 godina radi u Aluminiju, poručio je da neće dozvoliti isključe struju, ta ako bude potrebno branit će je svim raspoloživim sredstvima na dalekovodu u Čulama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.