Tako je kupljeno bitno vrijeme za preživljavanje do onih ključnih koraka koje smatraju da mora poduzeti Vlada Federacije BiH.

- Razgovori s našim partnerima i dobavljačima ne prestaju, naši timovi gotovo da i ne napuštaju Aluminij, još od petka. Sposobnošću i snagom našega stručnog tima, u ovomu vremenu kriznoga upravljanja tvornicom, osigurali smo nam još sedam dana života. Opskrbljivačem nam opstaje naša supstidijarna firma AL Trade. Međutim, ovo je samo ''flaster'' rješenje, dugoročno smo i dalje u veoma kritičnomu stanju - nelikvidni i u nemogućnosti da nastavimo podnositi finansijske terete pod ovim berzovnim uvjetima, odnosno u okolnostima historijskih rekorda cijene el. energije i glinice. Vlada FBiH na toj sjednici u petak, za koju smo se nadali da će biti održana i ranije, mora donijeti vitalne odluke ili je sunovrat Aluminija danas samo odgođen – komentirao je v.d. direktora Društva Dražen Pandža, zahvalivši se domaćim poslovnim partnerima, bez čije pomoći dogovoreni aranžman ne bi bilo moguće provesti u djelo.

Podsjećamo, NOS BiH još je sinoć trebao dati nalog Elektroprijenosu BiH za iskapčavanje Aluminija s elektroenergetske mreže, u prvom redu zbog nepostojanja opskrbljivača mostarske tvornice od 15. listopada. Aluminij je jučer uspio kupiti dodatnih 24 sata života, jednodnevnim ugovorom za nabavku električne energije, a danas je, u posljednji trenutak, dogovorena opskrba za sedmicu.

- Grčevita borba se nastavlja i, kako pred naših uznemirenim radnicima, zabrinutim poslovnim partnerima, tako i pred cijelom javnosti, dužni smo nastaviti vršiti snažan pritisak na entitetsku vlast, jer je ona dužna izvršiti svoje obaveze, u skladu s Aneksom 8 na naš međusobni sporazum. To snaži subvencioniranje naše nabavke struje, koje će nam omogućiti da nastavimo disati, preživimo i stabiliziramo tvornicu – proučio je Pandža.

Službeni odgovor iz Vlade FBiH Aluminij još uvijek nije dobio.