open-navfaktor-logo
search
Novalić optimističan
Aluminij neće biti zatvoren
Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je za bh. izdanje Večernjeg lista kako će njegova vlada učiniti što je u njenoj mogućnosti da bi se osigurao nastavak rada Aluminija, dodavši kako budućnost posrnulog giganta ipak najviše ovisi od Uprave poduzeća i tržišta
23.10.2018. u 12:04
get url
text
Fadil Novalić

Fedralni premijer je zaposlenima ulio nadu kazavši:

- Aluminij je jedna od tvornica na tržištu, koje određuje šta će biti na kraju. To zavisi od menadžmenta, ali i od svih koji ga vode. Možemo reći, kao Vlada, šta neće biti s Aluminijem... Uvjereni smo i povući ćemo poteze - a mislim da imamo dovoljno kapaciteta - da Aluminij ne bude zatvoren. Ali šta će biti ovisi najviše od menadžmenta - kazao je Novalić.

Put oporavka kojim se treba ići je saniranje dugova i pronalaženje strateškog partnera, smatra Novalić.

- Vjerovatno je rješenje u pronalaženju dovoljno moćnog svjetskog igrača, koji bi ušao u vlasništvo, a mi bismo trebali izvršiti restrukturiranje kako bismo udaljili opterećenja od Aluminija - istaknuo je federalni premijer.

Novalić je dodao da je održao sastanke s direktorima Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB, s kojima je razgovarao o snabdijevanju Aluminija električnom energijom i rješavanju dugova Aluminija prema tim poduzećima.

- Već smo dogovorili s dva direktora (Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB) da ne prodaju struju unaprijed za sljedeću godinu i da je rezerviraju za Aluminij. Trebala bi biti u nekoj razumnoj cijeni, ispod 60 eura, kako bi mogao preživjeti tu godinu. Unutar te godine vjerovatno se treba riješiti pitanje restrukturiranja i prodaje, odnosno programiranja stečajnoga postupka ili nešto slično - kazao je.

Novalić se osvrnuo i na rad Vlade FBiH u proteklom mandatu, ustvrdivši kako su u tom periodu stabilizirani budžeti te je uveliko riješeno pitanje likvidnosti.

- Ostavljamo stanje ekonomskog rasta, koji se stabilizirao i rasta potražnje za radnom snagom. Vrlo je značajno što su pripremljene tri milijarde maraka investicija, potpisani su međunarodni ugovori, konkursi od 1,4 milijarde raspisani za autoputeve te za termocentralu, a za Ceste FBiH 340 miliona... To je nevjerovatna injekcija, koja je latentno čučala cijelo razdoblje zbog nedostatka putarina, koja će se sada pretvoriti u ekonomski rast - optimističan je Novalić.

Na pitanje je li moguće da odradi još jedan mandat na čelu federalne vlade, Novalić je odogovorio kako to nije isključeno.

- Ako se kockice slože - najprije političke naravi - da neko stavi na mene izbor te ako procijenim da je to moguće provoditi kroz Vladu s harmoničnijom koalicijom, i na kraju krajeva, ako bi unaprijed bio dogovoren sadržaj koalicije, a ne raspodjela po resorima, svakako bi se prihvatio tog posla - poručio je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.