open-navfaktor-logo
search
Prva faza
Aluminij industrija: Zaposlena 82 radnika, priprema za početak proizvodnje
Abraham grupa i članica grupe Aluminij industrija d.o.o. kompletirali su prvu fazu zapošljavanja bivših zaposlenika mostarskog Aluminija po potpisanom sporazumu.
03.10.2020. u 09:45
get url
text

Kompletiranjem prve faze zaposlena su ukupno 82 bivša zaposlenika Aluminija.

Pored njih, M. T. Abraham Group i njihova članica Aluminij industries d.o.o. zaposlili su dodatne zaposlenike na ključnim pozicijama za ostale popratne aktivnosti poduzeća koje su nužne za nesmetano provođenje plana reaktivacije i početak proizvodnje.

Trenutno je u toku aktivna priprema ljevaonice, kao i ostale pripreme vezane za početak proizvodnje. Proizvodna hala i oprema su u procesu servisiranja po planu reaktivacije. U tijeku su i potrebni postupci nabave kako bi se osigurao pravovremeni početak proizvodnje, saopćeno je iz Aluminij industrije.

Ranije su Feni iz Aluminij industrije kazali kako bi pogon ljevaonice trebao biti puštena u rad najkasnije 5. novembra 2020.

Podsjećamo, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 miliona maraka akumuliranog duga, od čega se najveći dio odnosi na potrošenu električnu energiju, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

U aprilu ove godine M. T. Abraham grupa i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o najmu Aluminijevih pogona, a nekadašnji Aluminij sada djeluje pod imenom Aluminij industrija d.o.o.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.