open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo
Aluminij Industries do sada zaposlio 170 bivših radnika Aluminija
Novoformirano privredno društvo Aluminij Industries do sada je uposlilo 170 bivših radnika Aluminija Mostar pokrenuvši jedan dio pogona, rečeno je za Faktor iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.
03.02.2021. u 11:21
get url
text
Aluminij Industries

Dodaju, da kada je riječ o gubicima koji su doveli Aluminij Mostar do gašenja 2019. godine, da je izvještaj Finansijske policije FBiH u vezi s Aluminijem proslijeđen nadležnom tužilaštvu i Pravobranilaštvu FBiH.

Podsjećamo, proizvodni pogoni Aluminija Mostar, prestali su sa radom 10. jula 2019. nakon što kompaniji isključena struja zbog više od 300 miliona KM duga. Tada je oko 900 radnika ostalo bez posla.

Ugovor između Aluminij Industries i Aluminija Mostar službeno je stupio na snagu 5. jula prošle godine, a u augustu su prvi uposleni počeli sa radom. 

Federalna je u više navrata izdvajala novac, više miliona KM, za uplatu doprinosa radnicima Aluminija. Naime, Vlada Federacije BiH ima 44 posto udjela u Aluminiju, koliko i mali dioničari, dok Republika Hrvatska ima 12 posto vlasništva u Aluminiju Mostar.

- Privredno društvo Aluminij Mostar sklopilo je ugovor o poslovnoj saradnji sa privrednim društvom Aluminij Industries Mostar. Ministarstvo ima informaciju da je Aluminij Industries doo pokrenulo jedan dio pogona i počelo sa proizvodnjom. Do sada je novoformirano Društvo uposlilo 170 bivših radnika Aluminija Mostar. Kada je riječ o gubicima, Ministarstvo je sačinilo i Vladi FBiH dostavilo Informaciju o Izvještaju finansijske policije Federacije BiH o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijske kontrole finansijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja privrednog društva Aluminij Mostar za period od 1. januara 2014. godine do 10.7.2019. godine - navode nam iz kabineta federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i dodaju:

- Vlada FBiH je izvještaj proslijedila nadležnom tužilaštvu radi utvrđivanja nezakonitosti u poslovanju i štete nastale po imovinu i imovinske interese Federacije BiH i da poduzme druge mjere i aktivnosti u skladu sa zakonom, i Federalnom pravobranilaštvu radi poduzimanja aktivnosti zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.