open-navfaktor-logo
search
I danas štrajkovali
Aluminij dobio "još par dana života", štrajk djelimično urodio plodom
Uplaćeno je zdravstveno osiguranje, a plaća za deseti mjesec, prema obećanju Uprave društva, danas će biti uplaćena
23.11.2018. u 13:40
get url
text

Radnici mostarskog "Aluminija" i danas su održali štrajk upozorenja, treći dan zaredom, ujedno i posljednji najavljeni, kako je to odlučeno prošle sedmice na vanrednoj sjednici Skupštine Sindikata uposlenika ovog preduzeća.

Štrajkovi su organizirani zbog neuplaćivanja doprinosa i nepoštovanja Sporazuma koji su radnici ljetos potpisali s Upravom o isplati plaća s kreditnim obavezama, te opstanka Društva. U narednoj sedmici, na sjednici Skupštine Sindikata bit će odlučeno o daljnjim koracima, s obzirom na to da je štrajk urodio plodom tek djelimično.

Kako je potvrdio Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata, uplaćeno je zdravstveno osiguranje, a plaća za deseti mjesec, prema obećanju Uprave društva, danas će biti uplaćena.

-Ono što nije ispunjeno, što je svakako teže ispuniti u ovom momentu, je uplata doprinosa PIO/MIO. Nadamo se i da će Vlada FBiH riješiti problem sa cijenom električne energije, koja je od velikog strateškog značaja - naglasio je Biokšić.

Struja se i dalje plaća dan za dan, po cijeni od 85 eura bez prijenosa. Od Vlade Federacije BiH nemaju još nikakvih poziva za sastanke prema predstavnicima radnika, podsjeća.

No, iako su "Aluminiju" dobavljači, odnosno, glavni partneri za isporuku sirovina dali rok do danas, odnosno, obavijestili su ih da s njima više ne mogu poslovati na nekomercijalnoj osnovi, da više neće moći gomilati dugove i da će morati plaćati sve sirovine, rok je u vezi s tim, ipak prolongiran.

-Radimo na tome. Očekujemo neke pozitivnije vijesti što se tiče nabavke električne energije, zbog čega su i dobavljači prolongirali rok za nekoliko dana - kazao je v.d. direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža.

Na pitanje, kakav je potez Vlada FBiH poduzela u vezi s tim, nije htio detaljisati, uz obrazloženje da konkretnog odgovora nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.