open-navfaktor-logo
search
Odgovorio na pitanja
Altun objavio smjernice za tačnu analizu turskih izbora
Šef za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun objavio je odgovore na brojna pitanja međunarodnih medija u vezi s izborima u Turskoj, koji su završeni održavanjem drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju.
29.05.2023. u 14:47
get url
text

- Primio sam bezbroj zahtjeva za intervju od zapadnih novinara koji su pokušali doprijeti do turske poruke svijetu. Ima mnogo vremena za razgovor o svemu tome. Ovog jutra želio bih Zapadu ponuditi neke smjernice za tačnu analizu turskih izbora - rekao je Altun.

Šef za komunikacije pri Uredu predsjednika Turske je na svom profilu na društvenim mrežama dao odgovor na pitanja međunarodnih medija u vezi s rezultatima izbora i porukom Turske svijetu.

- Naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan, završio je prvi krug s 49,5 posto (nadmašio svog protivnika za više od četiri posto). Na izbore je izašlo 84,2 posto stanovništva i našem predsjedniku dalo zadatak da još pet godina upravlja državom - napisao je Altun.

Navodeći da kandidati svoj posao obavljaju u poštenom i transparentnom okruženju, Altun je nastavio:

- Suočen s koalicijom ekstremno desnih i ekstremno lijevih stranaka, naš je predsjednik vodio vrlo realističnu kampanju. Nikome nije davao lažna obećanja. Također se borio protiv bujice dezinformacija. Nažalost, i protivnik našeg predsjednika postao je megafon ove dezinformacijske kampanje.

Navodeći kako je turski predsjednik prihvatio dosljednost kao političku vrijednost, Altun je dodao:

- Nasuprot tome, njegov protivnik nije bio zabrinut za dosljednost. Naš je predsjednik svoju kampanju oblikovao u svjetlu društveno-političke stvarnosti i u skladu s temeljnim pravilom sociologije. Na tom principu i pristupu zaštiti prava svakog našeg građanina inspiriran je njegov rad na rješavanju društvenih pitanja. S druge strane, protukandidat našeg predsjednika potpuno je promašio tu poentu i vodio je krajnje populističku kampanju.

Naglašavajući da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uložio izniman napor da spriječi da politička polarizacija preraste u društvenu polarizaciju, Altun je rekao:

- Stoga se naš predsjednik nije sukobio ni s jednom društvenom grupom, već samo sa svojim protivnikom. Unatoč tome, njegov protivnik se svim silama trudio transformirati političku polarizaciju u društvenu polarizaciju i produbiti polarizaciju. Čak je pribjegao i govoru mržnje. Naš je predsjednik pobijedio je na izborima koji su se održali jučer, unatoč podršci kompanija društvenih medija i međunarodnih medijskih divova.

Navodeći da će predsjednik Erdogan nastaviti raditi na zaštiti i razvoju prava pojedinca, jačanju porodice, zaštiti interesa društva i države te zaštiti prava žrtava, potlačenih i podređenih, Altun je kazao:

- Erdoganova Turska je posvećena održivosti mira, razvoja, vrijednostima, moći, uspjehu. Donijet će stoljeće mira, nauke, pravednosti, učinkovitosti, stabilnosti, saosjećanja, komunikacije, digitalizacije, proizvodnje i budućnosti. 'Stoljeće Turske' sada je počelo. Drago nam je vidjeti bratske, prijateljske i savezničke zemlje na ovaj mubarek dan sa snažnom i velikom Turskom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.