open-navfaktor-logo
search
Zvijezda u usponu
Alperen Sengun želi postati prvak i najbolji igrač NBA lige
Turski košarkaš i igrač Houston Rocketsa Alperen Sengun privukao je pažnju sportske javnosti odličnim igrama u NBA ligi i želi što prije postati All-star igrač i osvojiti titulu najbolje košarkaške lige svijeta.
20.01.2023. u 12:24
get url
text

Srušivši brojne lične i klupske rekorde u posljednjih nekoliko sedmica, 20-godišnji Sengun postao je jedna od najvećih zvijezda u usponu u NBA ligi.

Turski reprezentativac Sengun prisustvovao je otvaranju nove zgrade Generalnog konzulata Turske u Houstonu, a tom prilikom je s novinarom Anadolije razgovarao o planovima.

- Želim postati jedan od najboljih košarkaša u NBA ligi. Želim biti izabran za All-star i da postanem prvak u NBA-u. Nadam se da ću ostat u Houstonu mnogo godina. Uvjeren sam da postoje mnogi rekordi koje mogu oboriti i prvenstva koja mogu osvojiti. Sretan sam ovdje i vjerujem da ću ostvariti ciljeve - rekao je Sengun.

Ističući kako u Houstonu i SAD-u predstavlja svoju porodicu i svoju domovinu, Sengun je kazao da na terenu uvijek pokušava dati sve od sebe za tim.

- Sretan sam zbog podrške koju imam. Vidim komentare i poruke. Dobijam poruke iz Turske. Jako sam zadovoljan ovom situacijom. Zaista mi je vrijedno da se u Turskoj zanimaju za mene. Ja ću i dalje biti primjer mladima. Nadam se da će i o meni nekada govoriti s ponosom kako ja danas pričam o mom starijem bratu Hidayetu, o bratu Mehmetu - rekao je Sengun.

Mladi Sengun posebno je dirnut pozitivnim komentarima koje je o njemu i njegovoj igri iznio poznati sportski analitičar Ridvan Dileman.

Američki mediji već pišu kako Rocketsi imaju svijetlu budućnost sa 2,11 visokim Sengunom koji je 12. januara postao najmlađi centar NBA lige koji je na jednoj utakmici ostvario trible-double, a uspio je to u meču protiv Sacramento Kingsa kada je zabilježio po deset poena, skokova i asistencija.

Samo pet dana kasnije briljirao je i na meču protiv Los Angeles Lakersa kada je ostvario rekord karijere sa 33 poena, 15 skokova, šest asistencija i četiri blokade. I tako se upisao u historiju NBA lige kao najmlađi centar koji je na jednoj utakmici postigao 30 plus poena, 10 plus skokova i pet plus asistencija. Prije njega, taj rekord držao je legendarni Shaquille O'Neal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.