open-navfaktor-logo
search
Konstituirajuća sjednica
Almir Babajić izabran za novog predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenice
Novi predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica je Almir Babajić iz SDPBiH, koji je na konstituirajućoj sjednici novog saziva GVZ-a izabran većinom glasova vijećnika.
24.12.2020. u 11:56
get url
text

Kako u novi saziv GVZ-a nije izabran nijedan vijećnik iz reda konstitutivnih naroda, Srba i Hrvata, Babajić je izabran iz reda ostalih. Zamjenik predsjedavajućeg je Mirza Husetić (Zenička inicijativa – Kasumović Fuad), a u Radno predsjedništvo izabrani su Aida Halać (Zenička inicijativa – Kasumović Fuad), Ekrem Tuka (Nezavisni blok) i Mahdi Alić (Narod i Pravda).

Međustranačkim sporazumom, većinu u GVZ-u čine ZI-KF (14 vijećnika), SDP (3), Narod i Pravda (1), Nezavisni blok (1) i SBB (1), što je 20 od 31 vijećnika tog vijeća.

Mandate u GVZ-u, koje su osvojili na Lokalnim izborima 2020. godine, nisu prihvatili pa nisu ni prisustvovali današnjem zasjedanju federalni zastupnik Suad Kaknjo i kantonalna zastupnica Selvedina Sarajlić – Spahić, oboje sa liste SDA. Tako će, u narednom periodu, s te liste ući drugo dvoje vijećnika.

Konstituirajućoj sjednici je prisustvovao i gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je na proteklim izborima dobio najviše glasova te obnovio mandat.

Mandate u GVZ izborili su: ZI-KF 14, SDA 8, SDPBiH 3, A-SDA 2, Nezavisni blok, Narod i Pravda i SBB po 1 te nezavisni vijećnik Osman Šuvalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.