open-navfaktor-logo
search
Sretna žena
Alma Taletović svojim knjigama mijenja živote: "Najbolje što možete pokloniti sebi jeste sretna misao"
Alma Taletović, majka, profesorica, književnica, motivacijski govornik i NLP Practitioner, autorica je tri knjige koje su na našim prostorima među najčitanijim knjigama samopomoći i knjige koje, prema komentarima njenih čitatelja, mijenjaju živote ljudi.
06.06.2020. u 22:18
get url
text

Kaže da voli da piše, a da svi njeni tekstovi imaju jedan cilj, da motiviraju i da pomognu ljudima.

- Pisanje shvatam kao jedan vid razgovora moje duše sa dušom čitatelja. Shvatila sam da kroz pisanje ili predavanja mogu pomoći drugima, što me čini sretnom. Oduvijek sam željela pisati i poslušala sam taj unutrašnji poriv. Moji učenici kao i pratitelji na Facebook stranici Smiraj duše – Alma Taletović također su mi bili podrška, a ja sam samo poslušala onaj glas duše koji je govorio: "Piši" – priča Alma, autorica knjiga "Smiraj duše", "Sretni ljudi" i "Sretna žena".

Kaže da patimo onda kada počnemo ignorisati glas duše, "međutim, ukoliko se usudimo sanjati otvorenih očiju i ukoliko se usudimo živjeti svoje snove, sve se mijenja".

- Nisu svi snovi da se sanjaju, neki snovi čovjeka i probude, pa tako u probuđenom stanju živi snove. To je život i to je istinska sreća, slijediti taj zov duše, krenuti ka samorealizaciji, kako bismo osjetili istinsku sreću do koje se dolazi kroz mnogo borbe, truda, odricanja i  nepokolebljive vjere u uspjeh. I trud i vjeru i predanost Bog će nagraditi, kad-tad – kaže Taletović.

Njeni naslovi otkrivaju da piše o sreći, postizanju sreće, ali ističe da joj pomalo smeta kada njen rad etiketiraju kao rad u kojem samo govori o sreći i kako se mora biti sretan.

- Ne nudim recepte o sreći, ja pišem o tome kako je sreća unutrašnji posao i pišem o uzrocima i posljedicama, o mislima, emocijama, navikama, o svemu onome što nas vuče na dno i čini nesretnima i pišem kako da to prevaziđemo. Nudim spoznaje i znanje koje je spoj vjere, nauke i popularne psihologije i težak rad na sebi. Nakon toga dolaze rezultati. Ukoliko nešto želite, morate pokazati ozbiljnost u tome. Kao što neko reče, ako pravite lahke izbore, imat ćete težak život, a najlakši izbor je misliti kako nema nade ili još gore, kako nemamo izbora – priča spisateljica za Faktor.

Taletović ističe kako ona ne plasira tezu kako je svijet savršeno i sretno mjesto, niti kako mi moramo biti uvijek sretne, nasmiješene i kako nas ništa ne bi trebalo rastužiti, iznervirati ili zabrinuti. 

- Niti smo anđeli niti meleci, već obični smrtnici kojima je dato da izaberemo dobro ili loše, i to na svakodnevnoj bazi. Svako ko priča o stalnoj sreći, i kako je sve u ovom svijetu idealno, bajno, ja mu ne vjerujem. Ovaj život je život uspona i padova, sretnih i onih manje sretnih trenutaka, a svi su dati s ciljem da kroz njih spoznajemo i da se razvijamo kao bića, da ojačamo. Ukoliko izaberemo snagu, Bog će nam dati snagu, izaberemo li vjeru, prema našoj vjeri će biti. Pitanje je samo u šta vjerujemo – kaže Taletović.

Ističe kako i sretni ljudi imaju iskušenja, podložni su gubicima, osjećaju bol i razočarenja, ali da oni znaju da je to samo prolazna faza i da ono što ih određuje jesu njihove misli, stavovi i djela.

- Prema mom mišljenju, istinska sreća je u vjeri, u pronalaženju unutrašnjih snaga, u pravilnom prosuđivanju i djelovanju. Svaki muškarac i žena koji u momentima iskušenja i slabosti ne izgube nadu i vjeru, sretni su – kaže Taletović.

Kaže da u svojim djelima piše o životu koji je surov, realan.

- O životu koji vas baci na koljena, a vi onda ustanete jer znate da u životu imate dvije opcije, kad vas život baci na koljena: ustati ili odustati. A vi ustanite. U inat. Pišem o gubicima i kako da ih prevaziđete o strahovima i kako da postanete jači od okolnosti. Pišem o tome kako da sebe promijenimo i kako da sebe "reprogramiramo", kako da izbjegnemo zamke svakodnevnice i da ne dozvolimo da nas ovaj pesimizam i mrtvilo ili dešavanja oko nas bace na koljena. Dakle, pišem o životu i kako do sreće koračanjem i vjerom. Bog od nas traži da otkrijemo sreću u sebi, umjesto što je stalno tražimo u nestalnim, promjenjivim vanjskim okolnostima – kaže.

Pitamo autoricu kako se manje brinuti i kako se suočavati sa svakodnevnim stresom.

- Svaka misao koju pomislite u vama stvara hemijske reakcije, a te hemijske reakcije su ustvari emocije. Mnogi se poistovjećuju sa mislima i vjeruju svakoj misli koja im dođe. Kada počnete kritički promatrati misli, kada postanete svjesni da ste vi duša, a ne misao, onda ćete sve više namjerno birati misli od kojih ćete se osjećati bolje. Namjerno ćete tražiti u svemu zahvalnost ili ćete sebe ohrabrivati. Tražit ćete misli koje vas jačaju, a ne slamaju. Najbolje što možete pokloniti sebi jeste sretna misao – savjetuje Taletović, dodajući:

- Briga je šejtansko oružje i nastaje kao rezultat sašaptavanja upravo tih najgorih scenarija. Ko je taj ko vjeruje u te misli? Sam čovjek. Ko je taj ko sebi stvara brigu? Opet čovjek svojim interpretacijama. Briga je prvi znak da kontrolu preuzima naš um koji je navikao da smišlja negativne scenarije i ukoliko po navici vjerujemo svakoj misli koja nam dođe i koju nam plasira, svakako ćemo brinuti.

Ističe da je promijeniti način razmišljanja kroz promjenu interpretacije i percepcije prvi korak.

- Kako? Postavljanjem potpuno drugačijih obrazaca razmišljanja, uz korištenje afirmacija, vizualizacija i drugih tehnika, rad na sebi donijet će vam red u životu. Danas je naučno dokazano da iste misli daju iste odabire, isti odabiri daju ista ponašanja i radnje, dakle, vaš život ostaje isti – navodi.

Kaže da kada vidimo da nešto nije uredu, treba krenuti od sebe.

- Mi bismo htjeli mijenjati druge, a prvo nismo sebe promijenili. Htjeli bismo mijenjati ukućane, kolege, rodbinu, poznanike, koga znamo i ne znamo i učiti ih redu i ponašanju, a najveće polje utjecaja na koje imamo smo mi. Ne sviđa li vam se vaš život, promijenite sebe, svoje misli, emocije, navike, interpetacije, svoj pogled. Život se može ispoljavati samo kroz vas. Bog neće promijeniti vaše stanje ako vi sebe ne promijenite. Prvo se vi mijenjate, pa se sve ostalo mijenja u vašim životima – ističe spisateljica.

Ono što njen rad čini drugačijim i efektnim jeste činjenica da u svojim tekstovima spaja vjeru, nauku i popularnu psihologiju.

- Vi ste jedinstvene. Unikat. Vrijedite onoliko koliko radite na sebi, a vašu vrijednost može jedino Bog određivati. Najgore što možete sebi uraditi jeste da mislite kako ste vi, eto, prosječna žena dok gledate kako super žene lete. Ne lete one. I one su kao i vi. Samo su odlučile da svoju slabost pretvore u snagu. I vi ćete, ako to želite. Možda i odmah. Ko vam brani? - navodi Alma Taletović u svojoj knjizi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.