open-navfaktor-logo
search
Mišljenje stručnjaka
Alkohol je ključni uzročnik starenja, kožu čini opuštenom, suhom i bez sjaja
Istakla je da alkohol dehidrira kožu onemogućujući normalno stvaranje kolagena, dok šećer iz vina može utjecati na razinu šećera u krvi zbog čega proces tzv. glikozilacija oštećuje kožu stvarajući bore i brazde na koži
15.10.2019. u 08:08
get url
text

Alkohol je ključni uzročnik zbog kojeg koža stari, posebno na licu - kazala je Katie White iz Hackneya u Londonu, koja je pokrenula studio za zdravlje kože, prenosi Daily Mail.

Istakla je da alkohol dehidrira kožu onemogućujući normalno stvaranje kolagena, dok šećer iz vina može utjecati na razinu šećera u krvi zbog čega proces tzv. glikozilacija oštećuje kožu stvarajući bore i brazde na koži.
Kolagen je zapravo arhitektonska potpora kože, to su vlakna. Kao u svakoj arhitekturi, ako potpora nije dobra, cijela struktura postaje slaba, dolazi do urušavanja. Bora je oblik urušavanja. Kako biste potaknuli stvaranje kolagena možete lice masirati raznim tehnikama, uključujući drevni kinesku gua sha metodu.

- Alkohol je uzrok situacije u kojoj koža nije glatka i blistava kakva bi trebala biti. Kad ste dehidrirani, koža postaje opuštena, suha i bez sjaja. Alkohol je diuretik, što znači da potiče stvaranje i izlučivanje mokraće. Našem su tijelu prioritet organi poput mozga ili jetre, pa je među prvim stvarima koju će prestati proizvoditi kolagen- naglašava White.

Upozorava i da mnoga alkoholna pića imaju visoke razine šećera koji podiže razinu šećera u krvi. Molekule šećera vežu se za kolagen i elastin kroz proces glikolizacije. Na kraju tog procesa nastaju tzv AGE produkti (advanced glycation end-product), odnosno završni proizvod glikozilacije. AGE oštećuje kožu stvarajući linije, bore i manjak elastičnosti.

Katie kaže da je tajna otrova u doziranju.

- Uživajte umjereno, razmišljajući o čaši vina kao o poslastici koju ćete povremeno konzumirati, a ne kao prilog svim jelima. Nakon svakog pića popijte čašu vode kako biste pomogli tijelu i koži u oporavku. To dodatno pomaže i u izbjegavanju glavobolje sljedećeg dana. Ako ste imali bogat društveni život u jednom razdoblju, preporučujem hranu koja će pomoći u pročišćavanju jetre - kazala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.