open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u Skupštini KS
Aljović o fotografiji u Guardianu: Na njoj sam ja sa vojnicima komandanta Zaima Imamovića
Na fotografiji koju je objavio prije nekoliko dana britanski The Guardian nalazi se i Hamed Aljović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.
18.01.2022. u 17:57
get url
text

Naslovna fotografija članka o Sarajevu, kako je za Faktor kazao Aljović, nastala je u julu 1993. godine. The Guardian je u potpisu fotografije naveo da su na njoj vojnici bosanski Srbi, što nije tačno. 

Na fotografiji je, kako je pojasnio Aljović, on zajedno sa svojim saborcima iz Armije Republike Bosne i Hercegovine.

- Bio sam pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, Policijska stanica Trnovo kod načelnika Edhema Ede Godinjaka u period od marta 1992. do decembra 1995. Fotografija je nastala na Grkarici blizu policijske stanice u julu 1993. godine u vrijeme velike ofanzive na Trnovo i Igman – priča Aljović.

Kaže da je nastala slučajno u vrijeme ofanzive, a da ih je fotografirao neki strani fotoreporter.

- Na fotografiji sam ja sa vojnicima komandanta Zaima Imamovića – priča Aljović za Faktor.

Ističe da je dan kasnije, nakon što je nastala ova fotografija, teško ranjen na padinama Visočice, kota Puzim.

VEZANI TEKST - Nakon burnih reakcija, Guardian dodao pojašnjenje Fortine izjave

Podsjećamo, Guardian je u ovom članku prenio izjavu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da su "rat dobili seljaci", te smo pitali Aljovića kako je on protumačio tu izjavu.

- Što se tiče Fortine izjave o seljacima koji su dobili rat - ne smeta mi - kaže Aljović.

Pojašnjava da su na dijelu ratišta gdje je on bio, bili borci iz Trnova i okolnih sela. Ako su to ti "seljaci" koji su dobili rat? 

- Teže mi je pala izjava da je Sarajevo "centar ničega". Da premijer kantona kojeg predstavlja da takvu izjavu, u najmanju ruku treba podnijeti ostavku – zaključuje Aljović.

Brojne je reakcije izazvala Fortina izjava, a Guardian je nakon prvobitnog teksta dodao i ispravku, odnosno potcrtali su da je Forto u izjavi da su "rat dobili seljaci" dodali u zagradi "kulturni", pojasnivši kako je premijer govorio o kulturi, a ne o ratnim dešavanjima u BiH od 1992. do 1995. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.