open-navfaktor-logo
search
Ukinuti vize
Aljbin Kurti: I Srbija i BiH će priznati Kosovo
Kurti predlaže direktnu komunikaciju između Sarajeva i Prištine
17.10.2019. u 10:01
get url
text

Vize između Bosne i Hercegovine i Kosova se moraju ukidati i moramo sarađivati više, ustvrdio je u intervjuu "Jedan" lider pobjedničke partije na Kosovu Aljbin Kurti, koji se vidi na mjestu premijera Kosova.

Kurti predlaže direktnu komunikaciju između Sarajeva i Prištine.

-Naši građani očekuju od nas šta ćemo uraditi na tome i direktno početi razgovore kao dvije vlade. Već sam se sreo s premijerom Denisom Zvizdićem (predsjedavajući Vijeća ministara BiH op.a.) i u njemu sam vidio jednog dobrog čovjeka, odgovornog političara i svjesnog lidera koji zna da BiH i Kosovo moraju da sarađuju i da se izdignu na nivo, na koji naši građani od nas očekuju - naveo je.

Kurti vjeruje da će "jednoga dana BiH priznati Kosovo, jer će i Srbija priznati Kosovo". Nije optimista da će se to uskoro desiti, ali, kaže, srpski narod želi da Srbija postane dio evropske zajednice, iako "srpska država ima nedoumice oko toga".

-Srbija nije jasna. Želi i Evropu i Rusiju. Želi i njemačke investicije i rusku vojnu opremu. Ali, ne možeš tako jesti sa dvije kašike. Mislim da je problem u državi Srbiji, a ne u narodu i zato kažem, doći će dan kada će srpski narod pobijediti srpsku državu i kada će najzad Srbija krenuti na putu ka Evropi. To znači i da priznaje Republiku Kosovo, kao nezavisnu državu - istakao je.

Dodao je da će zadaci nove vlade Kosova, između ostalog, biti preispitivanje do sada postignutih sporazuma sa Srbijom i priprema za nove pregovore s Beogradom, koji bi mogli početi za nekoliko mjeseci.

Jedan od ljudi koji se, prema njegovoj ocjeni, bavio interesima srpskog stanovništva na Kosovu, bio je nekadašnji lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović, koji je u januaru prošle godine ubijen u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

-Prvi put se ubistvo jednog Srbina desilo prije godinu i do danas vi nemate nijednog Srbina na Kosovu koji kaže da su krivi Albanci. Prvi put u našoj historiji. Jer znaju veoma dobro, da je Oliver Ivanović bio u veoma, veoma, lošim odnosima sa Beogradom i on je htio da ujedinjuje srpske strane koje su autonomne i autentične i koje će se baviti srpskim stanovništvom na Kosovu, a ne postati vulgarno sredstvo Beograda. I, ubili su čovjeka. Do dan danas nema uspješne istrage o tome, iako je on ubijen na sjevernom dijelu Kosova, gdje imate najveći broj kamera po kvadratnom metru na cijelom Kosovu - naveo je.

Kosovo će, kako tvrdi Kurti, insistirati na naplati ratne odštete od Srbije tokom rata 1999.godine.

-Ne mogu oni da kažu da ne znaju šta se desilo, a mislim da najbolje zna predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić op.a.) jer on tada bio ministar informacija. On je čovjek koji ima informacije. Ovo je jedan aspekt koji je važan, što je dobro da predsjednik Srbije čovjek koji je bio ministar informacija. Srbija mora da se suočava sa svojom prošlošću. Srbija treba da gleda sebe u ogledalu, a ne sve vrijeme da gleda vojnim dvogledom prema Albancima na Kosovu. To nije pravedno - kazao je.

Aljbin Kurti u intervjuu “Jedan” govori o odnosu sa Sjedinjenim Američkim Državama, zvaničnicima Evropske unije, Specijalnom sudu za ratne zločine OVK na Kosovu, razmjeni teritorija.

Intervju "Jedan" je na programu BHT1 večeras u 21 sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.