open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Aliyev: Uvjeren sam da će se BiH i Azerbejdžan nastaviti kretati naprijed kao istinski strateški partneri
Uvjeren sam da će se Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan nastaviti kretati naprijed kao istinski strateški partneri - izjavio je predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH danas u Sarajevu.  
13.04.2023. u 15:10
get url
text

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je kazala da su predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev i njegova zemlja prijatelj svih naroda koji žive u BiH, što su dokazali i u prethodnom periodu.

- Odlučili smo da danas otvorimo novu stranicu u našoj saradnji, neko bolje, efikasnije poglavlje u našim odnosima - navela je ona.

VEZANI TEKST - Potpisana Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu između BiH i Azerbejdžana

Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što je danas potpisana Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu između BiH i Republike Azerbejdžan, te dodala da će ona omogući bolju ekonomsku suradnju, uvezivanje biznisa, ali i institucija.

- Služit će nam i kao osnova za bolju unaprijeđenu sigurnosnu suradnju, što je danas interes cijelog svijeta - kazala je Cvijanović. 

Izrazila je i zadovoljstvo što je Azerbejdžan otvorio amabasadu u BiH, te što je tokom prethodnog mandata Predsjedništva BiH donesena odluka o uspostavljanju ambasade BiH u Bakuu.  

Pozdravila je sve ono što je Azerbejdžan u dosadašnjem periodu radio kad je u pitanju BiH, "ali sad smo prešli na teren konkretnih odnosa". 

- Jučer smo imali veoma korisne, efikasne, dobre, uspješne sastanke s predstavnicima Vlade, ministrima iz Azerbejdžana sa predstavnicima vlada RS-a i Federacije BiH te Vijeća ministara BiH, koji su razgovarali i utvrdili šta su oblasti u kojima možemo da se krećemo dalje. To je oblast energetike, transporta, turizma - navela je Cvijanović.

Dodala je da će obavijestiti resorna ministarstva da pripreme adekvatne liste potencijalnih projekata ili "ono što jesu naša interesovanja, gdje želimo da vidimo i ulaganja i tješnju suradnju sa Azerbejdžanom". To će dostaviti nadležnim institucijama.

Konstatovala je da je Azerbejdžan prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini, te da će i u ubudućnosti djelovati kao prijatelji jedni drugima i da će se podržavati i na međunarodnom planu.

Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev je kazao da su tokom sastanka razmijenili brojna viđenja, "popravili smo odnose između Azerbejdžana i BiH, kao i moguće načine naše suradnje".

- Uspostavili smo dobre političke konsultacije, imamo brojne susrete tokom godina, koji su preneseni na viši nivo, koji su podigli našu suradnju i kroz međunarodne organizacije mi podržavamo jedni druge. To je vidljivo i danas, naročito kada govorimo o pitanjima teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nepovredivosti granica Azerbejdžana tokom armenske okupacije - kazao je Aliyev.

Dodao je da je pozicija BiH po tom pitanju bila od krucijalne važnosti za njih.

- BiH je istupila naprijed sa jasnim stavom i podržala je naše napore. Želim se zahvalili vašoj zemlji na ovoj poziciji prijateljstva i bratstva prema nama. Istovremeno, Azerbejdžan po svim pitanjima, uključujući i teritorijalni integritet i suverenitet BiH, nepovredivost njenih granica, u potpunosti podržava BiH i njene interese - naveo je Aliyev.

Istaknuo je da dvije države danas otvaraju novo poglavlje u odnosima.   

- Održavat ćemo i dalje konstantan politički i diplomatski dijalog - kazao je predsjednik Azerbejdžana.

Kada je u pitanju ekonomija, naveo je da će postojati nova nastojanja i inicijative, "ići ćemo ka definiranim ciljevima, uspostavit ćemo zajedničku ekonomsku komisiju između dvije zemlje".

Aliyev je napomenuo da je razgovarano i o konkretnim projektima, te je odlučeno da se uspostave ad hoc radne grupe koje će uskoro poduzeti konkretne korake i mjere.

- Uvjeren sam da će se BiH i Azerbejdžan nastaviti kretati naprijed kao istinski strateški partneri. Kada govorimo o drugim područjima suradnje, mogu sa sigurnošću reći da će se povećati trgovinska razmjena. Zatražili smo konkretne investicijske projekte u vašoj zemlji kako bi ih mogli analizirati i javiti se vama po pitanju njih - kazao je Aliyev.

VEZANI TEKST - Dočekan uz vojne počasti: Ilham Aliyev stigao u zvaničnu posjetu BiH

Dodao je da je Azerbejdžan zainteresiran za investicije u BiH, te da naročito po pitanju energetike postoje široke mogućnosti.

- Od Azerbejdžana izgrađen je južni koridor koji je aktivan već gotovo dvije godine i koji dostavlja evropskom teržištu gas već posljednje dvije godine. Taj gasovod dolazi jako blizu granica BiH i potpuno je prirodno da produžimo našu suradnju kada je u pitanju opskrba prirodnim gasom, zatim proširenje hidroenergetskih potencijala i drugih izvora obnovljive energije - istaknuo je Aliyev.     

Kaže kako je sigurna da će biti napravljeni konkretni koraci u tom pravcu.

- Kada je u pitanju BiH, ona je od velikog interesa za nas. Područje prometa i transporta je nešto na čemu trebamo istražiti puteve djelovanje - kazao je Aliyev.

Napomenuo je da je danas sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o interkulturalnom dijalogu i njegovom produbljivanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.