open-navfaktor-logo
search
Posjetio grad Agdam
Aliyev: Tokom armenske okupacije neke džamije su pretvorene u štale za svinje, lideri sa Zapada nisu reagirali
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev poručio je da niko sa Zapada nema potrebe da se brine za sudbinu kršćanskih objekata na području koje je azerbejdžanska vojska oslobodila nakon skoro trodecenijske okupacije te je dodao da su svi historijski objekti na tlu Azerbejdžana pod zaštitom države.
24.11.2020. u 11:16
get url
text

Aliyev je posjetio grad Agdam u kojem je kontrolu preuzela azerbejdžanska vojska, a tom prilikom je sa prvom damom Mihriban Aliyevom posjetio i džamiju koja je jedini objekat koji je ostao uspravan nakon što se armenski okupator povukao iz grada. Aliyev je kazao da je bolno gledati razoreni Agdam, a dodao je da je bilo i bolno gledati taj grad dvogledom za vrijeme armenske okupacije.

Predsjednik Azerbejdžana Aliyev je kazao da džamiji u Agdamu poklanja Kur'an koji je donio sa jedne od ukupno četiri njegove posjete Mekki.

- Moja prva molitva u svetoj Kabi bila je oslobađanje od okupacije. Danas, ispred džamije koju su oskrnavili vandali, mogu reći da sam sretan čovjek i zahvalan Bogu što mi je uslišao molitve - kazao je Aliyev.

Aliyev je kazao da je nekoliko zemalja davalo političku i moralnu podršku Azerbejdžanu tokom borbe za oslobađanje od armenske okupacije, a da je na prvom mjestu bila Turska i njen predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Predsjednik Azerbejdžana Aliyev je kazao kako neki zapadni lideri izražavaju zabrinutost za sudbinu kršćanskih objekata na području koje je oslobođeno od armenske okupacije te im je poslao jasnu poruku da su svi ti objekti historijska baština i da nema potrebe da se brinu za njih.

- Niko nema potrebe da se brine, a posebno ne lideri sa Zapada koji rasplamsavaju islamofobiju. Zanemaruju i čak opravdavaju napade na islamske objekte. Takvi nemaju pravo ni govoriti na tu temu - kazao je Aliyev.

Aliyev je dalje kazao za Azerbejdžan trebaju kritikovati i lekcije mu držati oni koji zatvaraju džamije, bacaju svinjske glave u njih. Podsjetivši kako je tokom armenske okupacije porušeno mnogo džamija, a neke pretvorene u štale za svinje, Aliyev je kazao da na to lideri sa Zapada nisu reagirali i izražavali zabrinutost.

- Neka se oni bave svojim poslom i ne miješaju u naše poslove. Mi smo ovdje došli na svoju zemlju - poručio je Aliyev.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.