open-navfaktor-logo
search
Osudio napade
Aliyev: Pokajat će se oni koji pokušavaju zastrašiti Azerbejdžan
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev osudio je nove armenske napade i poručio kako će se kajati oni koji pokušavaju zastrašiti Azerbejdžan.
27.09.2020. u 12:27
get url
text
Ilham Aliyev

Aliyev je u obraćanju naciji kazao da su armenske oružane snage pucale na azerbejdžanska naselja i vojne položaje iz nekoliko pravaca, koristeći razne vrste naoružanja, uključujući tešku artiljeriju.

- Kao rezultat neprijateljske vatre, imamo žrtava i među civilnim stanovništvom i našim vojnicima. Neki ljudi su ranjeni - kazao je Aliyev ne otkrivajući bilans stradalih.

Alijev je obećao da će se Azerbejdžan osvetiti za proljevenu krv šehida, te je dodao da je azerbejdžanska vojska adekvatno odgovorila i uništila neke armenske vojne mete.

VEZANI TEKST - Armenske snage izvele nove napade na naseljena mjesta i položaje azerbejdžanske vojske

- Ovo je još jedna manifestacija armenskog fašizma - kazao je Aliyev i dodao da je da Armenija nastavlja i ilegalna naseljavanja na azerbejdžanskim teritorijima.

- Azerbejdžan brani svoju teritoriju, Karabah pripada Azerbejdžanu - poručio je Alijev.

U julu ove godine je armenska vojska napala azerbejdžanske položaje artiljerijskim napadima u kojima je ubijeno 12 azerbejdžanskih vojnika, na njih četvorica ranjeno. Ubijen je i jedan civil.

I 21. septembra su izbili sukobi u istoj regiji, a ponovo su nemire izazvali napadi armenskih snaga u kojima je jedan azerbejdžanski vojnik ubijen, a drugi ranjen.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) je 1992. godine osnovao Minsk grupu s ciljem mirnog rješavanja azerbejdžansko-armenskog spora u Nagorno Karabahu. Na čelu grupe su tri države i to SAD, Francuska i Rusija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.