open-navfaktor-logo
search
Riješiti problem
Aliyev o sukobu s Armenijom: Nemamo vremena čekati još 30 godina
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, komentarišući tok operacije koju je pokrenula azerbejdžanska vojska protiv armenskih snaga kako bi oslobodila svoj okupirani teritorij, poručio je da njegova zemlje ne želi više čekati nego da se konačno riješi problem koji traje već decenijama.
03.10.2020. u 11:00
get url
text

- Ne možemo više slušati izjave kao što su 'stanite, pokušat ćemo, pregovarat ćemo i pomoći ćemo vam'. Mnogo smo puta čuli isto ovo. Nemamo vremena čekati još 30 godina. Problem se mora riješiti sada - rekao je Aliyev za "Al Jazeeru".

Istakao je da je glavni razlog zašto sukob oko Nagorno-Karabaha nije još riješen taj što Armenija nije za uspostavljanje mira.

Podsjetio je da su armenske vlasti potpuno ignorisale i prekršile četiri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojima se traži bezuslovno okončanje okupacije na tom području.

Aliyev je još dodao da Minska grupa OSCE-a, koja pokušava pomoći da se prevaziđe kriza u Nagorno-Karabahu, nije postigla nikakve rezultate već 28 godina, poručivši da Azerbejdžan odmah želi riješiti ovo pitanje, bez daljih odugovlačenja.

Armenske snage su 27. septembra izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.