open-navfaktor-logo
search
Naučna konferencija
Alimi Srebrenice i njihova uloga u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka
U Srebrenici se danas u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica održava naučna konferencija "Alimi Srebrenice i njihova uloga u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka".
06.07.2021. u 12:04
get url
text

Organizator konferencije je Institut za društvena i religijska istraživanja, Medžlis Islamske zajednice Srebrenica u saradnji sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka, a prisutnima se na otvaranju konferencije obratio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

- Ovaj naučni skup predstavlja vrijedan doprinos memorizaciji genocida, a posebno što je planirano predstavljanje imama šehida genocida nad Bošnjacima međunarodno zaštićene zone Srebrenica u kojoj su oni suočeni s teškim i neizvjesnim prilikama obavljali izuzetno značajnu ulogu - rekao je, između ostalog, Fazlović.

Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja, smatra da je izuzetno važno da se govori o svim segmentima genocida, te je to jedan od razloga organizovanja naučne konferencije koja je posvećena alimima Srebrenice.

- Ova naučna konferencija održava se u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. O razmjerama genocida svi znamo, i svaka priča iz Srebrenice je jezivo bolna i potresna. Među ubijenima bio je veliki broj imama, odnosno uleme. Željeli smo otvoriti i rasvijetliti jedno važno pitanje ko su bili alimi Srebrenice i kakva je bila njihova duhovna i društvena uloga od osmanskog perioda, pa sve do danas - rekao je Sulejmanović.

Prema riječima sekretara Instituta za društvena i religijska istraživanja Emira Šečića, na naučnoj konferenciji su se okupili eminentni stručnjaci sa sedam naučno–obrazovnih ustanova, a bit će predstavljeno 12 referata. Šečić dodaje da je na konferenciji otvoreno "pitanje stradanja imama u genocidu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu".

- Imamo podatak do kojeg smo mi došli da je 27 imama ubijeno u genocidu u Srebrenici, a 18 je preživjelo genocid - istakao je Šečić.

Radove na naučnoj konferenciji će predstaviti i Kemal Nurkić, Ferid Dautović, Sead Selimović, Senija Milišić, Izet Šabotić i Omer Zulić, Adib Đozić, Muharem Omerdić, Dževad Hodžić, Zehra Alispahić, Mustafa Hasani, Alija Tabaković, Sead Seljubac, Šefko Sulejmanović i Emir Šećić.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.