open-navfaktor-logo
search
Odluka Ustavnog suda
Aliji Delimustafiću prekršena prava: Tri godine proveo u pritvoru, suđenje nikad nije počelo
Ustavni sud BiH donio je na sjednici održanoj u petak odluku kojom je utvrdio da su Aliji Delimustafiću, prvooptuženom u predmetu "Pravda", prekršena prava na ličnu slobodu i sigurnost garantovana Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom za ljudska prava.
01.12.2020. u 15:40
get url
text

- Ustavni sud zaključuje da postoji kršenje prava na ličnu slobodu i sigurnost iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 3. Evropske konvencije kada mjere zabrane izrečene apelantu rješenjem od 30. juna 2020. godine po svom stepenu i intenzitetu predstavljaju "lišenje slobode", te kada su u kontinuitetu sa ranijim pritvorom trajale gotovo tri godine i osam mjeseci, a suđenje još nije počelo, pri čemu je redovni sud propustio (i) da u skladu sa zakonom propisanom obavezom, u zakonom propisanom roku donese novu odluku i ispita da li je primijenjena mjera još potrebna, uzimajući u obzir da okolnosti koje su bile uvjerljive na početku prilikom određivanja pritvora, pa i opravdane jedno vrijeme kasnije, vremenom slabe - navedeno je u odluci Ustavnog suda. 

Suđenje Aliji Delimustafiću te još 30-ak osoba i sedam firmi zbog organizovanog kriminala, koruptivnih i drugih djela nije počelo ni tri godine od podizanja i potvrđivanja optužnice u predmetu "Pravda", dok su troškovi dosadašnjeg postupka narasli na gotovo pola miliona maraka, potvrđeno je Birnu.

Iako je na jednom od ranijih ročišta bilo najavljeno da će čitanje same optužnice trajati više sati, to u protekle tri godine nije urađeno, niti su stranke u postupku iznijele uvodne riječi čime se zvanično označava početak suđenja, koji je, prema informacijama Kantonalnog suda u Sarajevu, do sada odgađan 21 put.

Bez obzira na odgađanje početka suđenja, troškovi postupka koji se plaćaju iz budžeta su porasli u posljednjih 12 mjeseci od kada je ročište odgađano pet puta.

U ovom predmetu od pokretanja krivičnog postupka advokatima po službenoj dužnosti isplaćeno je ukupno 455.394 KM, potvrdili su za nedavno za BIRN BiH iz Kantonalnog suda u Sarajevu i naglasili kako se troškovi odnose na "sve radnje preduzete u svim fazama krivičnog postupka".

Iz Suda su pojasnili da se iznos od blizu pola miliona maraka ne odnosi samo na pristup advokata ročištu, već i na druge poduzete radnje prema advokatskoj tarifi.

Delimustafiću je u 2019. ukinut pritvor u kojem je proveo dvije godine i zamijenjen kućnim pritvorom koji je nedavno ukinut, a na snazi su mu ostale određene mjere zabrane.

Neki od optuženih su u međuvremenu sklopili sporazume sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom, pa je tako Sejda Filipović osuđena na godinu zatvora te je brisana iz prava vlasnice na nekretninu, Samir Muslić je osuđen na pet mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, dok su Amirela Lončar, Arif Ibrahimović, Hamdo Spahić i Nihad Druškić dobili uslovne kazne, a Druškić i novčanu od 74.000 KM.

Vještak Abid Hodžić je odustao od sporazuma i predmet je vraćen osnovnom spisu sa Delimustafićem i ostalima, dok je postupak odvojen u odnosu na Vojka, Dušanku, Dobru i Ratka Đokića zbog njihovog zdravstvenog stanja i njima je suđenje počelo u odvojenom predmetu.

Kantonalni sud je odbio sporazum o krivnji za optuženu firmu "MinasCo" jer zakon propisuje da se postupak protiv pravne osobe može pokrenuti, odnosno voditi samo kada nije moguće voditi postupak protiv počinitelja ili je on proveden, a protiv Izeta Musića je u toku postupak sa Delimustafićem i ostalima.

Posljednji put je, prema informacijama sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, početak suđenja u ovom predmetu bio zakazan početkom februara, ali je ročište tada odgođeno na neodređeno vrijeme.

Kompletnu odluku ustavnog suda možete pročitati OVDJE

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.