open-navfaktor-logo
search
Nagorno-Karabah
Alijev: Prekid vatre samo uz armensko povlačenje i izvinjenje
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da će se složiti sa prekidom vatre ukoliko Armenija obeća da će povući svoje trupe iz Narogno-Karabaha, prenosi Sputnjik.
04.10.2020. u 20:22
get url
text

Baku će biti spreman da obustavi svoje operacije u Nagorno-Karabahu ukoliko Armenija obeća da će povući svoje snage iz gradova u ovom regionu, rekao je Alijev.

- Naš uslov za prekid vatre je da Armenija predloži privremenu agendu o povlačenju trupa iz okupiranih azerbejdžanskih teritorija u Nagorno-Karabahu, koja ne bi bila iskazana samo riječima, već sprovedena u djelima, (sa detaljima) o tome koje bi teritorije bile oslobođene kojim danima - izjavio je azerbejdžanski predsednik za Al-Arabiju.

Alijev je dodao da se Azerbejdžan slaže da problem sa Armenijom mora da bude riješen putem dijaloga, ali da za tako nešto mora da postoji osnova. Armenski premijer mora da potvrdi svoje slaganje sa ranijim sporazumima, prema kojima su teritorije Nagorno-Karabaha priznate kao okupirane azerbejdžanske teritorije, rekao je Alijev.

Prema predsjedniku Azerbejdžana, prekid vatre bi takođe zahtijevao izvinjenje premijera Armenije , koji je okupirane azerbejdžanske teritorije navodno nazvao armenskim.

Ukoliko ovi uslovi ne budu ispunjeni, operacije Azerbejdžana će biti nastavljene, a Baku će pokušati da uspostavi normalne odnose sa jermenski narodom nakon oslobađana svojih teritorija, istakao je Alijev.

Predsjednik Azerbejdžana je zatražio izvinjenje i od francuskog predsednika Emanuela Makrona, zbog tvrdnji da će sirijski džihadisti biti prebačeni u region, radi učestvovanja u operacijama u Nagorno-Karabahu.

Glavne borbe u nepriznatom regionu Nagorno-Karabah u Južnom Kavkazu započele su prošle nedjelje. Obje strane se uzajamno otpužuju za otpočinjanje sukoba i tvrde da su njihove snage ubile hiljade neprijateljskih trupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.