open-navfaktor-logo
search
Prihvaćeno jemstvo
Alija Delimustafić iz KPZ-a ide u kućni pritvor
On će u narednih sedam do deset dana biti pušten iz pritvora, kazao je njegov advokat Ifet Feraget
19.08.2019. u 14:25
get url
text

Vrhovni sud FBiH donio je rješenje kojim se potvrđuje odluka Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je prihvaćeno jemstvo u iznosu višem od milion maraka i ukinut pritvor Aliji Delimustafiću, prvooptuženom u predmetu Pravda.

Informaciju nam je potvrdio Delimustafićev advokat Ifet Feraget.

Kako nam je kazao Feraget, Delimustafiću je određena zabrana napuštanja adrese stanovanja, odnosno, određen mu je kućni pritvor.

- On će u narednih sedam do deset dana biti pušten iz pritvora - kazao je Feraget.

Delimustafić je u pritvoru više od tri godine, a Vrhovni sud FBiH tri puta je, nakon što se Tužilaštvo, kako smatra Feraget "nepotrebno žalilo" na te odluke, ukidao rješenja Kantonalnog suda o prihvatanju kaucije i njegovom puštanju iz pritvora.

Optužnica protiv Delimustafića je potvrđena krajem 2017. godine, a glavni pretres nikada nije počeo. Suđenje je iz različitih razloga odgađeno 14 puta.

Delimustafić se tereti da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, prema optužnici, između ostalog nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.

Tužilaštvo KS nema pravo žalbe na ovu odluku jer je donesena po žalbi Tužilaštva koja je odbijena, te je odluka i pravomoćna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.