open-navfaktor-logo
search
Drugarska kritika
Alija Behram drugu Raifu: Neistinito, neodmjereno i neodgovorno
U prilogu reagovanja, preporučujem uvid u fotografije prije i poslije obnove Partizanskog spomen groblja u Mostaru (iz maja 2018. godine), kao i faksimil poziva od prije godinu i duže SUBNOR-u da se uključi, a što Raif i drugovi nikada nisu učinili...
13.07.2019. u 21:47
get url
text

Povodom neistinih, neodmjerenih i neodgovornih izjava Raifa Dizdarevića, predsjednika Odbora za obnovu Partizanskog spomen groblja u Mostaru, u subotu na sastanku u Mostaru – da su u okviru prošlogodišnje obnove i revitalizacije ovog nacionalnog spomenika BiH urađeni (citat) "samo čišćenje i tek neki manji poslovi", dok je "spomenik vraćen gradu", u ime članova Odbora za podršku obnovi ovog nacionalnog spomenika u Mostaru, te brojnih prijatelja projekta i neposrednih učesnika akcije, saopćenjem se oglasio Alija Behram, mostarski novinar, i sam neposredni učesnik organizacije i provedbe cijele akcije obnove i uređenja mostarskog spomeničkog kompleksa Partizansko spomen groblje u Mostaru.

- Raif Dizdarević je izjavio da su (citat) "neki neodgovorni ljudi" dali izjave kako je spomenik vraćen gradu, a da je prava istina kako su na spomeniku urađeni (citat) "samo čišćenje i neki manji poslovi". Prava istina o projektu obnove i rezultatima vrlo zahtjevne i sveobuhvatne revitalizacije kompleksa Partizanskog spomenika - kao nacionalnog spomenika BiH, je potpuno drugačija nego kako je vidi Dizdarević - napominje u svom reagovanju Alija Behram.

- Prošle godine, 9. maja, u prisustvu članova Odbora za obnovu i revitalizaciju ovog nacionalnog spomenika, brojnih predstavnika kulturnog, društvenog i političkog života Grada Mostara, Federacije i države BiH, te Evropske zajednice i njene kancelarije u Sarajevu, na ovom memorijalnom mjestu obilježen je Praznik Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, kada su javno saopćeni i rezultati obnove i revitalizacije ovog nacionalnog spomenika. O svemu što je rečeno, a što su mogli neposredno vidjeti i svi oni koji su htjeli doći – objavljeno je tekstom, slikom, video zapisima i brojnim izjavama kako od strane aktera obnove, tako i gostiju, u svim relevantnim medijima u BiH i u regiji. Najbrojniji, ali i najvažniji svjedoci obnove bili su sami građani Mostara koji su nakon revitalizacije spomenički kompleks prihvatili kao novu šetnicu i drago sastajalište.

U okviru tog velikog zadatka, kompletan spomenički kompleks je gotovo potpuno saniran u svim najvažnijim segmentima od brojnih devastacija, nastalih na različite načine u proteklim godinama. Osim što je tada, u tri navrata, očišćen od rastinja I polomljenih kamenih cjelina, urađeni su i brojni drugi važni poslovi. Između ostalog, potpuno je urađeno i zamijenjeno više od 450 kamenih cvjetova sa imenima palih rodoljuba Mostara, koji su bili ili potpuno uništeni ili teško oštećeni u napadima lokalnih vandala. Sa pročelja spomenika i fasadnih cjelina u okviru cijelog kompleksa, skinuti su svi grafiti sa uvredljivim porukama i simbolima. Instalirano je više od 600 metara metalne ograde, koja je također bila velikim dijelom uništena ili pokradena u proteklim godinama. Instalirano je i uključeno na elektro mrežu 12 velikih rasvjetnih stubova, a cijeli kompleks Spomenika je potpuno osvijetljen.

Obnovljena je portirnica na spomeniku, te instaliran video nadzor. Gotovo cijelu 2018. godinu spomenik je fizički profesionalno obezbjedjivala agencija "Securitas" iz Sarajeva.

Sve ove aktivnosti urađene su zahvaljujući dobroj volji i podršci premijera Denisa Zvizdića i Fadila Novalića, koji su se odazvali pozivu, te brojnih mostarskih i sarajevskih kompanija koje su na dobrovoljnoj osnovi dale podršku i doprinos u obnovi ovog nacionalnog spomenika u Mostaru. Kompletan ovaj višemjesečni posao proveden je bez ikakvog učešća Gradske uprave grada Mostara, SUBNOAR-a BiH, te njihovog Odbora na čelu sa Dizdarevićem. Gradska uprava Mostara također je godinama nijemo gledala devastacije mostarskog Partizanskog spomenika, kao i sam proces obnove. SUBNOAR smo uredno i na vrijeme pozivali da se zajedno sa nama uključe u ovu akciju, ali su oni umjesto toga krenuli u formiranje vlastitog odbora koji za dvije godine postojanja nije uradio ništa na obnovi Partizanskog spomen groblja, iako su to bili grlato najavljivali, te otvorili žiro-račune i osnovali čak i Fond za njegovu obnovu. Ali, ni korak dalje od toga. Koliki posao smo mi napravili uvjerili su se antifašisti iz cijele bivše Jugoslavije koji su povodom 14. februara ove godine posjetili ovaj memorijalni lokalitet – ističe Alija Behram.

Behram se slaže da su, u jednom, drugovi iz SUBNOR-a, u pravu: dok god postoji ovakav odnos prema Partizanskom spomen groblju u Mostaru, dok god Gradska uprava okreće glavu i ne želi čuvati i održavati spomenički kompleks kojem je vlasnik - Mostar neće i ne može biti evropska prijestonica kulture, ali ni normalan evropski grad.

- Dakle, jedina prava adresa za trajnu brigu o Partizanskom spomen groblju je Grad Mostar, njegova uprava, ali jednako tako i SUBNOR, čija je temeljena odrednica upravo čuvanje antifašističkih vrijednosti. Podsjećamo da je upravo na našu inicijativu, Grad Mostar – poslije punih deset godina, vratio u budžet grada novčanu stavku za redovno komunalno održavanje ovog spomeničkog kompleksa - napominje Behram i zaključuje:

- Iz ovog prethodnog svima bi trebalo biti jasno zbog čega smo "vratili" spomenički kompleks Gradu Mostaru, umjesto da o njemu – kako je u mostarskom slučaju i bilo, čak dugih 15 godina brine nekakav Odbor za obnovu! Odbori ove vrste se, valjda i formiraju da djeluju na kraći rok, efikasnim i odgovornim aktivnostima koje će uroditi plodom umjesto da se "obnova" razvlači godinama. Kome je to u interesu, nije moje da govorim. Naša je namjera, dakle, bila časna I poštena: obnovićemo Partizansko spomen groblje, ali taj posao i sveobuhvatnu brigu treba – konačno – da preuzme Grad Mostar kao jedini v l a s n i k kompleksa i u saradnji sa nadležnim federalnim organima, kreira njegovo održavanje, te turističko-ekonomski sadržaj koji – kao i prije rata, na ovaj lokalitet može ponovo privući rijeku turista.

O vrijednostima kompleksa za sve građane Mostara, izlišno je i govoriti. Od samih građana Mostara dobili smo toliko zahvalnosti i komplimenata, da nije potrebno posebno isticati.

U prilogu reagovanja, preporučujem uvid u fotografije prije i poslije obnove Partizanskog spomen groblja u Mostaru (iz maja 2018. godine), kao i faksimil poziva od prije godinu i duže SUBNOR-u da se uključi, a što Raif i drugovi nikada nisu učinili - stoji u reakciji Alije Behrama.

{$galerijaFotografija}

foto-20_5d29d14a4a4db.jpg
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.