Petak, 01.07.2022.
FOTO: Anadolija

Alhambra jedna od najvažnijih građevina islamske arhitekture u Španiji

Palata Alhambra u Španiji, jedno od najvažnijih djela islamske arhitekture izgrađene znanjem i umjetnošću andaluzijske civilizacije, svake godine dočekuje milione turista.

Palata, na jugoistočnoj granici grada Granada, je remek-djelo srednjovjekovnog inženjerstva, a bila je i nadahnuće za mnoge priče i pjesme.

Citadela na vrhu brda koju je sredinom 13. stoljeća počela graditi dinastija Nasrid - posljednji muslimani koji su vladali u Španiji - u autonomnoj Andaluzijskoj regiji, pretvorila se u veličanstvenu građevinu izgrađenu na 142 hiljade kvadratnih metara.

Poznata kao jedno od svjetskih čuda, palata Alhambra, otvara vidike svojim posjetiteljima, koji je opisuju kao palatu iz bajke, budući da je svaki detalj na njoj pažljivo usklađen te sadrži mnoštvo motiva rukotvorina, posebno kamena i stolarije, mozaika i pločica.

Alhambra, koja je na listi UNESCO-ove Svjetske kulturne baštine, sada je jedna od glavnih turističkih atrakcija Španije, pokazujući najpoznatiju i najvažniju građevinu islamske arhitekture.

Iako je dugi niz godina prepuštena svojoj sudbini, palata, koja je sačuvala svoju jedinstvenu eleganciju koju čine originalni motivi andaluzijske kulture, već oko osam stoljeća spada među najznačajnije blago islamske arhitekture. Bila je i najveći politički i aristokratski centar muslimanskog Zapada.

Od ostalih srednjovjekovnih palata izdvaja se po svom sofisticiranom planiranju, složenim dekorativnim programima i brojnim očaravajućim vrtovima i fontanama.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh