Prijedloge istaknutih pojedinaca i organizacija mogu podnijeti hiljade ljudi u svijetu, od parlamentarnih zastupnika do bivših dobitnika, a te nominacije koje završavaju danas, ne znače da će ih podržati Nobelov odbor.

- Norveški zastupnici imenovali su konačnog dobitnika svake godine od 2014. osim 2019. - ističe Henrik Urdal, direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu i smatra da je to “zbilja sjajno”.
Norveški odbor za dodjelu Nobelovih nagrada, koji odlučuje o pobjedniku, ne komentira nominacije, čuvajući u tajnosti tokom 50 godina imena predlagatelja te imena neuspješnih kandidata.

Međutim, predlagatelji imaju pravo otkriti javnosti svoje nominacije.

Prema Reutersovim saznanjima norveški zastupnici predložili su i Gretu Thunberg i Alexeya Navalnyja i WHO te njegov program COVAX ustanovljen kako bi se i siromašnim zemljama i onima niskih prihoda omogućio pristup vakcinama protiv COVID-19.

Thunberg je imenovana kao "jedna od najistaknutijih osoba u borbi protiv globalnog zagrijavanja" uz grupu za kampanju nazvanu "Petak za budućnost", koje je Thunberg jedna od suosnivačica.

Navalny je imenovan zbog "napora da se u Rusiji provede mirna demokratizacija", a predložio ga je bivši norveški ministar vanjskih poslova Ola Elvestuen.

Borba protiv COVID-19 ima istaknuto mjesto, a uključuje i savez GAVI za distribuciju vakcina.

Među drugim kandidatima ističu se Svetlana Tihanovska, Marija Koljesnikova i Veronika Cepkalo, tri Bjeloruskinje istaknute u borbi za "slobodne izbore pružanjem mirnog otpora", rekao je norveški predlagatelj Geir Sigbjoern Toskedal.

Jette Christensen predložila je Mađarski helsinški odbor, grupu za ljudska prava te organizaciju IUSTITIA, koja okuplja poljske suce istaknute u odbrani građanskih prava.

- Moja nominacija ove godine… je borba za očuvanje demokratije kao oblika vladavine u Evropi - objasnila je Christensen.

Medijske slobode važna su tema ove godine, pa su tako imenovani i Odbor za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, Zineb el Rhazoui, bivša novinarka francuskog satiričnog časopisa, zatim informativni portal Hong Kong Free Press, Međunarodna mreža za provjeru tačnosti informacija (International Fact-Checking Network) te organizacija Reporteri bez granica (RSF) sa sjedištem u Parizu.

Među drugim kandidatima su i bivši američki predsjednik Donald Trump, zatim Sjevernoatlantski savez (NATO) i UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR).

Na popisu su i Aminatou Haidar, predložena zbog mirotvorne kampanje za proglašenje nezavisnosti Zapadne Sahare, zatim Međunarodna svemirska stanica te Međunarodni izviđački pokret.

Dobitnici Nobelove nagrade za 2021. bit će objavljeni u oktobru.