open-navfaktor-logo
search
"Prirodni odabir"
Aleta Rajič: Nagradu posvećujem sjećanju na svoga voljenog oca
Mlada bosanskohercegovačka autorica, kćerka, nedavno preminulog Jurinka Rajiča,  filmom ”Prirodni odabir” odnijela je nagradu stručnog žirija na Festivalu animiranog filma Banja Luka 2019. u kategoriji 2D animacija
30.10.2019. u 11:28
get url
text

Mlada bosanskohercegovačka autorica Aleta Rajič autorskim filmom "Prirodni odabir" odnijela je nagradu stručnog žirija na ovogodišnjem međunarodnom Festivalu animiranog filma Banja Luka 2019. u kategoriji 2D animacija. Između 500 prijavljenih filmova u takmičarski program ušlo je 60 filmova.

Odluku je donio žiri u sastavu Brajko Hromalić (Hrvatska)-predsjednik, te članovi Tanja Šljivar( BiH) i Aleksandar Rakezić Zograf (Srbija). “Prirodni odabir” je kratki animirani film čiji je producent Studio Neum, a koproducent Zagreb Film. Financirali su ga Fondacija za kinematografiju BiH i hrvatski HAVC.

Film je na samim počecima svog festivalskog života i sudeći po dosadašnjem interesu svjetskih festivala i reakcijama publike očekujemo još ovakvih priznanja, stoji u saopćenju.

- Ogromna mi je čast biti nagrađena u Banjoj Luci, prvenstveno jer sam u gradu svojih prijatelja i divnih ljudi. Osim toga, nagradu sa mnom dijele i filmska ekipa iz Hrvatske, ali i mama i sestra koje su radile na filmu i koje su prisutne  na dodjeli, te im ovim putem neizmjerno zahvaljujem. Posljednji i najvažniji razlog zbog kojeg mi nagrada za najbolju 2D animaciju toliko znači jest čovjek koji me je svemu naučio i koji bi siguno bio najsretniji da je ovdje bio prisutan, ali sigurna sam da se negdje ponosno smiješi znajući da je opet bio u pravu. Ovu nagradu posvećujem sjećanju na svoga voljenog oca – kazala je Aleta Rajič.

Podsjećamo Aleta Rajič je kćerka, nedavno preminulog Jurinka Rajiča – osnivača i direktora NAFF-a. Ove godine je upravo Festival u Banja Luci priredio retrospektivu filmova ovom preminulom bosanko-hercegovačkom animatoru i direktoru Festivala animiranog filma u Neumu (NAFF), koji je godinama bio partnerski festival banjalučkom Festivalu animiranog filma. Zahvaljući Jurinku Rajiču, prvi banjalučki animatori su još 2006. godine učestvovalki na radionicama animiranog filma u Neumu, a zadnjih godina i u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.