open-navfaktor-logo
search
Završeno saslušanje
Alešević se u Tužilaštvu BiH branio šutnjom
Aleševiću se na teret, osim davanja dara i drugih oblika koristi, na teret stavlja i neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje
28.06.2019. u 12:08
get url
text

U Tužilaštvu BiH završeno je ispitivanje Nermina Aleševića, biznismena iz Velike Kladuše, koji je osumnjičen za davanje mita u aferi "Potkivanje".

On je novinarima nakon izlaska iz zgrade Tužilaštva BiH kazao da se branio šutnjom, budući da mu Tužilaštvo nije dalo traženi imunitet. 

Rekao je da smatra kako Tužilaštvu nije stalo da čuje kompletnu istinu.

- Onaj dio koji sam napravio... na koji način bih ja dokazao kakvo je naše pravosuđe, nego način da se snimi i pokaže način na koji oni rade - kazo je Alešević.

Aleševiću se na teret, osim davanja dara i drugih oblika koristi, na teret stavlja i neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

Podsjećamo, na videosnimku koji je napravio Alešević vidi se predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i inspektor SIPA-e Marko Pandža.

Istraga je otvorena i protiv Pandže koji je, kao što se vidi na snimku, uzeo novac od Aleševića kako bi navodno "potkovao" Tegeltiju da bi on utjecao na istragu u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Ifet Feraget rekao je da je u slučaju Aleševića glavna tužiteljica donijela rješenje kojim je odbila prijedlog postupajuće tužiteljice da da izjavu da on neće biti krivično gonjen za sadržaj svoje izjave.

- Znači gospodin Alešević nije imao priliku da da tu izjavu, jer je glavna tužiteljica odbila da da izjavu da neće biti krivično gonjen za sadržaj prije nego što je on dobio mogućnost da da tu izjavu - kazao je Feraget, pojasnivši da je "logično da niko normalan ne bi prijavio neko krivično djelo ako će sam odgovorati zbog toga".

Istaknuo je da smatra kako ovakva parcijalna istraga neće dovesti do odgovarajućih rezultata jer cilj nije boriti se protiv onih koji prijavljuju korupciju, već protiv korupcije.

Suspendovanom inspektoru SIPA-e, Tužilaštvo na teret stavlja krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, dok je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija samo svjedok.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.