Optuženom Demiroviću je na teret stavljeno izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Konkretno, stavljeno mu je na teret da je u popodnevnim satima 16. juna 2020. godine, u Bosanskoj Krupi, bacio ručnu bombu ispred kuće osobe s kojom ima neriješene imovinske odnose, a koja se nalazi u gusto naseljenom gradskom naselju.

Uslijed eksplozije bombe došlo je do materijalne štete na tri vozila, kao i na kućama i poslovnim objektima u neposrednoj blizini mjesta eksplozije.

Provjerom kroz evidencije, Tužilaštvo je utvrdilo da je Aldinu Demiroviću u 2019. godini sudskom presudom izrečena uvjetna osuda kojom je određeno da mu se zbog prethodno počinjenog krivičnog djela nasilničko ponašanje izriče kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

S obzirom na to da je navedena krivična djela optuženi Demirović počinio u vrijeme provjeravanja, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je optužnicom predložilo opoziv ove uvjetne osude.

- Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem provedenog mehanoskopskog vještačenja. U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi - saopćeno je iz Tužilaštva USK.