open-navfaktor-logo
search
Kriminal
Albanska mafija "osvojila" London, kontroliraju tržište kokaina, ubistva naplaćuju do 100.000 funti
Oko 2014. godine njihovi šefovi bandi preuzeli su trgovinu kokainom u Britaniji uvođenjem novog poslovnog modela isporuke, transporta i distribucije droge
27.08.2019. u 17:43
get url
text
Hellbanianz

Pripadnici albanske mafije koji borave u zatvorima ismijavaju britanski pravosudni sistem usred niza nasilnih provala u kućama na jugoistoku Engleske.

Ovi kriminalci, poznati i kao Sokolovi, su odgovorni za pljačke kuća u Londonu, Kentu i Surreyju, a policija je u posljednjih nekoliko sedmica objavila potjernice za najmanje pet osumnjičenih Albanaca. Istovremeno su se Fabion "Gucci" Kuci i Azem "Ziro" Dajci snimali iza rešetaka u zatvoru Wormwood Scrubs, gdje čekaju presudu zbog provala, te su objavili fotografije i snimke na Instagramu i YouTubeu.

Ovaj dvojac je povezan sa skupinom Hellbanianz, za koju se vjeruje da je odgovorna za niz krivičnih djela, a njihov moto je "Mi smo Bog ulica".

Većina roditelja članova bande došli su u Veliku Britaniju krajem 90-ih, a smjestili su se u istočni dio Londona, u naselja Barking i Dagenham. Banda čak ima i svoju Instagram stranicu te pravi rep video snimke koji se navodno koriste za "regrutiranje vojnika" tako što prikazuju članove kako mašu novčanicama i sjede u luksuznim automobilima.

Kuci (27) iz Camdena na sjeveru Londona, pohvalio se u videozapisu na YouTubeu pušenjem marihuane u svojoj ćeliji, dok je Dajci (26) snimao kako radi sklekove. Oni su od tada na Instagramu objavili više fotografija iz rešetaka, koristeći prokrijumčarene telefone, uprkos tome što je zatvorska služba prošlog mjeseca oduzela tri iPhonea zbog prethodne zloupotrebe.

Kuci je priznao odgovornost za provalu dok se Dajci izjasnio kao kriv za provalu, posjedovanje vatrenog oružja i municije. Izricanje presude je zakazano za naredni mjesec.

Kuci je prethodno bio zatvoren 4,5 godine zbog provale u kuću u Chathamu u Kentu. Tada je, skupa sa drugim maskiranim i naoružanim provalnicima, pretukao vlasnika kuće, a zatim je ukrao njegov automobil.

Drugi pripadnici Hellbanianza također objavljuju slike na Instragramu. Među njima je i Tristen Asllani, osuđen na 25-godišnju zatvorsku kaznu zbog narkotika i oružja. Na njegovim fotografijama on pokazuje njihov znak.

Agron Demarky, koji je predvodio petočlanu bandu osuđenu na 63 godine zbog krijumčarenja djevojaka iz Litvanije u bordele u Velikoj Britaniji. Neke od njih su imale samo 16 godina. I njegove fotografije su "osvanule" na Instagramu.

Lulzim Zefi, osuđen na 12 godina zbog krijumčarenja kokaina skrivenog u instrumentnim tablama automobila, objavio je selfi iz zatvorskog dvorišta, dok je Marsel Meco, koji je zatvoren zbog pranja novca, također objavio fotografije zatvora na Instagramu.

Ministarstvo pravde priopćilo je kako je uklonilo ove slike i račune nakon što su upozorili i oduzeli više telefona od zatvorenika.

- Zaplijenili smo mobilne telefone i kaznili odgovorne, dok su računi s društvenih medija uklonjeni. Premijer je prošle sedmice najavio dodatnih 100 miliona funti za vrhunsku tehnologiju za otkrivanje i blokiranje mobilnih telefona i uništavanje onih koji žele maltretirati žrtve iz zatvorskih krila – kazao je glasnogovornik, prenosi Daily Mail.

Vlasti Velike Britanije također blisko sarađuju s albanskom policijom kako bi pokušali identificirati odgovorne za provale u jugoistočnoj Engleskoj.

Sokol Kalani, koji predvodi operativnu grupu albanske policije zaduženu za borbu protiv provalnika, rekao je za Telegraph da većina zahtjeva za saradnju stiže iz Italije i Njemačke, ali da u posljednje vrijeme imaju sve više zahtjeva iz Velike Britanije za pomoć u identificiranju Albanaca osumnjičenih za provale.

Prošlog mjeseca otkriveno je da albanske bande kontroliraju britansku trgovinu kokainom u vrijednosti pet milijardi funti. Glavne kokainske rute u luke Velike Britanije idu preko Roterdama u Holandiji i Antwerpena u Belgiji.

Prema istrazi Daily Maila, Albanci održavaju direktne veze sa kartelima iz Južne Amerike te kontroliraju distribuciju narkotika u Veliku Britaniju. Uspjeli su se "progurati" na prvo mjesto liste stranih državljana zatvorenih u britanskim zatvorima. Trenutno ih je u toj zemlji iza rešetaka 802.

Daily Mail piše da albanske plaćene ubice u Velikoj Britaniji naplaćuju od 15.000 do 100.000 funti po ubistvu. Evropska policija otkrila je da je gotovo nemoguće infiltrirati se u albanske bande, koje vladaju strogim kodeksom lojalnosti poznatim kao besa, što znači "održati obećanje". Takođe imaju zastrašujući ugled zbog nasilja, upravljanog kodeksom kanuna: prava na osvetu.

Njihovi snimci izazivaju veliku pažnju javnosti te profili na društvenim mrežama privlače veliki broj pratilaca. Spot pjesme "Hood Life", objavljen prije dvije godine na YouTubeu, pregledan je više od 11 miliona puta.

Stručnjaci kažu da su stariji šefovi albanskih bandi sretni zbog toga što Hellbanianz ima veliku popularnost jer će takvi videozapisi pomoći u uvjeravanju više Albanaca da se presele u Veliku Britaniju i pridruže se kriminalnoj mreži.

- Ovaj raskošni način života poruka je drugima kojom kažu: "Mi smo uspješni", a ujedno je i poruka suparnicima da zarađuju više novca nego oni. Oni se obično vraćaju u Albaniju u velikom broju na rođendane ili vjenčanja i postoji potreba da pokažu da su uspješni, a to se mjeri potrošnjom na zabavie – kazao je dr. Mohammed Qasim, stručnjak za bande sa Univerziteta Leeds Beckett.

Albanski organizirani kriminal u Britaniji datira od kraja 90-ih, nakon dolaska talasa izbjeglica sa Balkana. Od 1998. godine stotine albanskih kriminalaca također su počeli pristizati, tvrdeći da dolaze sa Kosova.

Najprije su u Londonu preuzeli posao sa prostitucijom, ali su se ubrzo proširili na trgovinu drogom i ljudima. Oko 2014. godine njihovi šefovi bandi preuzeli su trgovinu kokainom u Britaniji uvođenjem novog poslovnog modela isporuke, transporta i distribucije droge.

Hellbanianzov PR očigledno djeluje. Veliki broj mladih muškaraca Albanaca putuje kroz Evropu u Holandiju, gdje se pokušavaju prokrijumčariti u Veliku Britaniju. Albanci su dobili bezvizni režim za zemlje Schengenskog područja 2010. godine, što im je omogućilo da preko Evrope lakše stignu do Velike Britanije.

Početkom ove godine, holandska vlada zatražila je od Evropske komisije da ukine bezvizni režim Albaniji. U obrazloženju se navodi da se Holandija od 2015. godine suočava sa rastom krivičnih djela u koja su umiješani Albanci. Međutim, uprkos takvom upozorenju, Brisel je odbacio zahtjev Holandije.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji policija pokušava izboriti sa albanskim kriminalnim talasom. NCA je u martu u istočnom Londonu uhapsila 37-godišnju Albanku za koju se pretpostavlja da je potpisala stotine lažnih zahtjeva za pasoš Velike Britanije za albanske kriminalce. Dva Albanca koji žive u Britaniji prošlog mjeseca su zatvoreni na ukupno 13 godina i 10 mjeseci, nakon što su uhvaćeni sa 8,5 kilograma kokaina i 17.000 funti u gotovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.