open-navfaktor-logo
search
Radna posjeta
Albanija: Turković posjetila Počasni konzulat BiH u Draču i naselja u kojima žive Bošnjaci
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, tokom boravka u radnoj posjeti Republici Albaniji, posjetila je Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Draču i naselja u kojima žive Bošnjaci na ovom području, javlja Anadolu Agency (AA).
07.03.2021. u 16:53
get url
text

Tokom posjete, Turković je razgovarala sa počasnim konzulom naše zemlje u Republici Albaniji Fikretom Klarićem, ali i drugim istaknutim Bošnjacima iz tog kraja, koji su okupljeni oko Udruženja Bošnjaka "Zambak".

Počasni konzul Klarić je informisao Turković da u Albaniji živi oko 10.000 Bošnjaka, a da ih oko 7.000 živi u okrugu Drač. Podsjetio je da su Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine 1865. godine krenuli za boljim životom prema Turskoj, te da se jedan od brodova pokvario upravo kod Drača, gdje su i ostali da žive narednih 156 godina.

Dodao je da su Bošnjaci 2017. godine, odlukom Parlamenta Republike Albanije, dobili status nacionalne manjine u ovoj zemlji.

- Duboko cijenimo napore koje ste vi i vaši preci uložili u proteklih 156 godina na očuvanju naše tradicije, običaja, kulture i jezika. Posebna vrijednost je činjenica da ste na ovom prostoru njegovali i potpuno očuvali naš bosanski jezik. Važno je da nastavimo naše povezivanje, ali i da zajednice Bošnjaka u Albaniji i Albanaca u Bosni i Hercegovini, budu most koji će dodatno povezivati dvije prijateljske zemlje - kazala je Turković.

Turković je tokom posjete upoznata o aktivnostima bošnjačke zajednice u oblasti kulture, obrazovanja i sporta, a posjetila je i naselje Borak i osnovnu školu, u kojoj će 220 učenika, između ostaloga, učiti i bosanski jezik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.