open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Albanija predala Macronu i Sholzu nacrt dokumenta za ZSO na Kosovu
Premijer Albanije Edi Rama saopćio je u četvrtak da je predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu proslijedio nacrt dokumenta o Zajednici općina sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu.
08.06.2023. u 15:06
get url
text

Rama je na konferenciji za novinare govorio o nedavnim tenzijama na sjeveru Kosova, dijalogu Kosova i Srbije, kao i pitanju Zajednice općina sa srpskom većinom.

- Jučer sam Scholzu i Macronu proslijedio nacrt Zajednice, o čemu sam obavijestio i Charlesa Michela i američku stranu. Riječ je o nacrtu koji su dugo radili vrhunski američki i evropski stručnjaci, a koji je rađen za slučaj da dođe do ovog dana, kada se strane ne mogu dogovoriti ni ko treba da napiše tekst, a kamoli šta će on sadržavati - rekao je Rama.

Dodao je da je dokument povjerljiv i da je to "dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za formiranje Zajednice", te da će ona biti dio Kosova.

- Želim i nadam se da će ovaj materijal biti koristan da se dijalog podigne na još jedan nivo i da strane razgovaraju o konkretnim stvarima, stvarima koje se odnose na uspješno okončanje dijaloga. Srbija je izgubila Kosovo 1999. godine i Srbija nema moć da Kosovu dotakne ijednu dlaku - rekao je Rama.

Albanski premijer je izrazio uvjerenje da je formiranje zajednice ključ da se konačno otvore vrata za međunarodno priznanje Republike Kosovo.

- Situacija na sjeveru Kosova, nažalost, poprima razmjere političke tragedije za Republiku Kosovo. Izjave naših strateških saveznika u vezi sa ovom situacijom su sve alarmantnije i iskreno nerazumljiv je razlog oklijevanja kosovskih vlasti da se deeskalira situacija u kojoj je svaki dan i svaki čas, očigledno, veliki gubitnik Kosovo - rekao je Rama.

Rama je dodao da Srbija radi ono što je radila i ranije, dok Kosovo radi nešto što nikada ranije nije radilo i da ga sada kao nikada ranije "svi strateški saveznici albanskog naroda univerzalno okrivljuju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.