open-navfaktor-logo
search
Biračko pravo
Albanija: Počeli lokalni izbori bez opozicije
Građani će na izborima birati gradonačelnike u 61 gradu, kao i članove općinskih vijeća
30.06.2019. u 10:46
get url
text

U Albaniji se danas, uprkos bojkotu opozicije, održavaju lokalni izbori na kojima će pravo glasa imati 3,5 miliona građana.

Većina od 5.417 biračkih mjesta je otvorena u sedam sati, a građani će do 19 sati moći iskoristiti svoje biračko pravo. 

Građani će na izborima birati gradonačelnike u 61 gradu, kao i članove općinskih vijeća. Zbog političkih tenzija u zemlji izbore će obezbjeđivati više od 7.700 policajaca.

Zbog političkih tenzija u zemlji izbore će obezbjeđivati više od 7.700 policajaca

Na izborima učestvuje vladajuća Socijalistička stranka Albanije (PS) albanskog premijera Edija Rame, koja predvodi koaliciju "Alijansa za evropsku Albaniju", te nekoliko parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka.

Opozicioni savez na čelu sa Demokratskom strankom (PD) i Socijalističkim pokretom za integraciju (LSI) bojkotuje izbore nakon što je predsjednik Albanije Ilir Meta 10. juna formalizovao dekret o poništenju današnjih izbora.

Nakon brojnih protesta širom zemlje i protivljenja albanskog premijera Edija Rame, Meta je prošlog četvrtka saopštio da će lokalni izbori u toj zemlji biti održani 13. oktobra ove godine, što je šef albanske vlade odbio.

Podsjećamo da su opozicione stranke u Albaniji, Demokratska partija (PD) i Partija socijalističkog pokreta za integraciju (LSI), nakon predaje parlamentarnih mandata u februaru ove godine, insistirale na formiranju prelazne vlade i organizovanju vanrednih izbora.

Opozicija je proteklih mjeseci organizovala nekoliko antivladinih protesta u Tirani i drugim gradovima u zemlji i nije se zvanično uključila u proces lokalnih izbora.

S druge strane, premijer zemlje Edi Rama, protivio se zahtjevu za prelaznom vladom i njegova vladajuća Socijalistička partija nekoliko sedmica pripremala se za lokalne izbore.

Nakon što je Meta donio odluku o anuliranju datuma održavanja lokalnih izbora u zemlji, vladajuća Socijalistička partija (SP) odlučila je da pokrene procedure za razrješenje predsjednika s ove dužnosti.

Lokalne izbore u Albaniji nadgleda misija Ureda za demokratske institucije i ljudske prava pri OSCE-u (ODIHR), akreditovane ambasade i nekoliko međunarodnih organizacija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.