open-navfaktor-logo
search
Problemi u "Zmajevom gnijezdu"
ALBA prekinula održavanje, Grad Zenica raspisao tender za održavanje stadiona Bilino polje
Gradska uprava Grada Zenica, nakon što je kompanija ALBA Zenica 1. septembra zvanično prestala održavati teren Stadiona Bilino polje, danas je objavila javni poziv za izbor ponuđača za održavanje zelene površine na tom zeničkom stadionu.
09.09.2022. u 10:45
get url
text

Tender je raspisan za održavanje ukupne travnate površine od 10.540 kvadratnih metara, a ugovor s odabranim izvođačem radova bit će potpisan na period od tri godine. Okvirna procijenjena vrijednost sporazuma je 348.600 KM bez PDV-a.

Nogometni klub Čelik je, prije dva dana, u saopćenju za javnost naveo da su "zbog nemara Gradske uprave" u opasnosti da ostanu bez održavanja travnjaka, jer ugovor za ovu godinu, kako je u razgovoru za Fenu potvrdio direktor Nogometnog kluba Čelik Emir Ćerim, nije s tom kompanijom potpisan ni nakon osam mjeseci od isteka prethodnog ugovora.

-Poznato je da Grad Zenica nije utrošio nijednu marku u postavljanje travnjaka, da je prilikom rekonstrukcije stadiona Bilino polje sve platio Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, a da je Grad Zenica imala obavezu samo da održava teren. ALBA je svih proteklih godina održavala teren te potpisivala ugovor s Gradom. Međutim, ove godine ugovor nije potpisan i oni su nam poslali obavijest da su prinuđeni prestati obavljati taj posao. Time je ugrožen teren, a samim time i dovedeno u pitanje da li će naša reprezentacija, koja 23. septembra na našem stadionu igra protiv Crne Gore, imati teren zadovoljavajućeg kvaliteta - istakao je Ćerim.

VEZANI TEKST - Problemi u Zenici: Kakav travnjak će dočekati Zmajeve protiv Crnogoraca?
 

To zeničko komunalno preduzeće, napominje, ipak im je izašlo u susret te je pripremilo teren za večerašnju utakmicu Čelika protiv jelaškog Borca u sklopu Druge lige Federacije BiH – grupa Centar, ali i premijerligaške utakmice koju će u nedjelju navečer na tom stadionu igrati Sarajevo i Široki Brijeg,

-Da, tačno je da smo 1. septembra prestali održavati teren na Bilinom polju, jer zaista više nismo mogli trpiti troškove. Samo su, recimo, troškovi za vodu iznosili oko 10.000 KM. Mi smo iscrpili sve svoje mogućnosti u iščekivanju potpisa novog ugovora, jer nam je početkom godine usmeno rečeno da je naša ponuda prihvaćena te da će se pristupiti potpisu novog ugovora. Međutim, novi ugovor nije nikada potpisan - istakao je predsjednik Uprave preduzeća ALBA Zenica Damon Karić.

On navodi da su svih proteklih godina na vrijeme slali ponude Gradskoj upravi Grada Zenica, koja je te ponude, uglavnom, i prihvatala. Nekada su vršili samo "male korekcije".

-Osim što nismo dobijali poziv za potpis novog ugovora, ljetos smo dobili i informaciju da će biti raspisan tender. Naravno, mi se slažemo i s takvom procedurom izbora izvođača, ali ni tender nije raspisan sve do danas. Mi ćemo se, ipak, potruditi da makar pripremimo teren još i za utakmicu reprezentacije - najavio je Karić.

S obzirom da će se prijave na tender primati do 7. novembra, a što bi vjerovatno značilo kako će ugovor važiti tek od iduće godine te da im neće biti pokriveni ovogodišnji troškovi, ističe kako nije siguran da će dobiti saglasnost njemačkih vlasnika preduzeća da do kraja godine održavaju teren na trošak preduzeća.

Gradska uprava Grada Zenica, kojoj je Fena jučer uputila zvaničan upit o nastaloj situaciji te saopćenju iz NK Čelik, još uvijek nije poslala svoj stav, odnosno odgovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.